Záběry z bojů: U Avdijivky je hromada šrotu. Vítejte v pekle, vzkázali Ukrajinci okupantům

Zničený ruský konvoj

Záběry ukrajinského úderu

Členové ukrajinské 31. a 53. mechanizované brigády provedli další údery na ruskou armádu u doněcké Avdijivky. Podařilo se jim zničit několik kusů těžké techniky okupantů. Okolí doněckého města se v důsledku masivních ruských ztrát změnilo v pohřebiště šrotu. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů včetně ukrajinských ztrát je složité nezávisle ověřit.

„Horoskop pro okupanty od 3. praporu naší brigády: Čeká vás těžký, zato poučný den. V práci budete mít potíže, které vás doslova semelou. Neztrácejte ale optimismus, vaše rodina se brzy dočká očekávaného dárku. Vítejte v pekle,“ uvedla ukrajinská 31. mechanizovaná brigáda ve svém prohlášení na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na hranicích s nepřítelem. Lipavský zavítal do Litvy, navštívil i české vojáky na misi NATO

Na zveřejněných záběrech je vidět úder na ruskou kolonu těžké techniky v okolí Avdijivky. Ukrajinská raketa zasáhla jeden z obrněnců v době, kdy u něj stálo několik okupantů. Následovala exploze, která měla fatální následky pro ruské vozidlo i pro některé vojáky. „V Rusko vám asi nikdo neřekl, že váš život na Ukrajině bude vypadat takhle,“ vzkázalo okupantům ukrajinské ministerstvo obrany.

Další úder u Avdijivky provedla také ukrajinská 53. mechanizovaná brigáda, která je v tomto regionu v posledních týdnech mimořádně aktivní. Analytická stránka Special Kherson Cat shrnula operace zmíněné vojenské skupiny následovně: „Hromadí poškozená a zničená ruská BMP v okolí Avdijivky.“

Na jednom z videí, které se začalo šířit na sociální síti Telegram, je vidět mohutná exploze ruského obrněnce. O jeho likvidaci se měla postarat právě ukrajinská 53. brigáda.

Navzdory vysokým ztrátám Rusko své útoky u Avdijivky neustále zesiluje. Dobytí tohoto doněckého města je zřejmě jedním z klíčových ruských cílů, neboť Avdijivka tvoří vstupní bránu do největšího města na východě Ukrajiny – okupovaného Doněcku.

Rusové podle Kyjeva přišli na Ukrajině za poslední rok a tři čtvrtě o 311 tisíc vojáků, 5 349 tanků, 10 073 dalších obrněných vozidel, 9 944 transportních vozidel, 8 440 dělostřeleckých systémů, 324 vrtulníků, 322 letounů a 5 632 dronů. Není pochyb, že značné ztráty budou i na straně Ukrajiny. Údaje však nelze nezávisle ověřit.

Tagy:
válka Ukrajina výbuch exploze Rusko Donbas obrněné vozidlo těžká technika Doněcká oblast Avdijivka Ukrajinská 53. mechanizovaná brigáda Ukrajinská 31. mechanizovaná brigáda