Českem se psem: Výprava za dobrým skutkem, který ocení divoká zvířata

Když jsem přemýšlela, čím se přírodě za ta nádherná místa, kterými nás na našich výpravách obohatila, odměníme, napadla mě myšlenka s holkami vyrazit do nedalekého lesa trochu přilepšit jeho lesním obyvatelům.

Co lesní zvířata potěší?

Co vůbec obyvatelé lesa smí a nesmí, abychom jim svým dobrým úmyslem spíše neuškodili? Díky informacím od kamarádů myslivců a lesníků a hledání inspirace na internetu jsem zjistila, co by zvířecí obyvatelé v zimním období uvítali a co je naopak pro ně zcela nevhodné.

Lesní zvěř si určitě ráda pochutná na vybraných druzích ovoce a zeleniny. Ze zeleniny jsou pro ně vhodné zejména mrkev, celer nebo kedluben. Z ovoce jsou nejvhodnější uskladněná jablka. A pokud máte z podzimního období nasbíránu zásobu žaludů, bukvic, kaštanů, šípků a jeřabin, i to je správná volba. A možná ta nejlepší, jelikož se jedná o jejich přirozenou potravu, kterou jim sama příroda nabízí. Zvířátkům ale uděláte radost i vlašskými nebo lískovými oříšky. Ze semínek to jsou např. slunečnicová nebo dýňová (nepražená a nesolená), kterými určitě nepohrdnou. Z obilí je vhodný pouze oves. Ostatní druhy obilí mohou zvěři způsobit nadýmání.

Není to o tom dovézt do lesa tunu ovoce a zeleniny. V tomto případě platí pořekadlo, že „méně je někdy více“ a je rozhodně lepší podávat krmení zvěři postupně.

Co rozhodně na lesní vánoční stromek a do krmelců nepatří? Pozor! Neplést si krmelec s odpadkový košem! Do lesa nepatří zbytky od oběda, plesnivá zelenina a ovoce, zcela nevhodné je čerstvé pečivo, i podávání tvrdého pečiva má svá pravidla. Tvrdé pečivo se podává pouze v případě, že venku opravdu mrzne a nemá v brzké době přijít obleva. V takovém případě by pečivo nasáklo vlhkost a zvěři by mohlo ublížit.

Lesní zvěři také velmi prospívá kamenná sůl, protože je v ní hodně minerálů, vitamínů a vlákniny. Sůl je vhodné umístit do dutého pařezu, který není příliš vysoko od země, ať k ní má zvěř snadný přístup.

Jakým způsobem a kde stromek v lese ozdobit?

Na internetu jsem narazila na různé způsoby věšení jedlých ozdob na lesní porosty. Nicméně při delší úvaze a dotazování myslivců, jsem dospěla k názoru, že v lese nemá místo cokoliv nejedlého a nerozložitelného. Není tedy příliš vhodné věšet jedlé ozdoby na ozdobné stužky, provázky, nitky, kovové háčky a drátky, ač to na první pohled může pro lidské oko vypadat hezky a vánočně. Zvířata mohou tyto věci pozřít, což pro ně může mít fatální následky, popř. zůstanou v lese a stávají se nevítaným odpadem.

Nejlepší způsob, který můžeme zvolit, je nechat pro zvířátka jedlé „ozdoby“ na zemi pod stromy nebo přímo v krmelci, popř. si najít nízký hustý jehličnan, na který můžeme ozdoby pouze položit a vykouzlit tak efekt vánočního stromečku. V nižších polohách stromku, až skoro u země, zdobíme stromek zajícům, o něco výše pak srnkám a v neposlední řadě nejvyšší část stromu, tzn. kam až rukama dosáhneme, patří místnímu ptactvu.

A kam se všemi těmi dobrotami? Nejlépe blízko krmných zařízení (krmelců) a tam, kde zvířata nejlépe příkrm zavětří. Krmelce jsou totiž strategicky postaveny ve vhodných oblastech, kde má zvěř klid a dostatek úkrytu, daleko od silnic.

Je vhodné se předem informovat u místního mysliveckého spolku, kde vám myslivci nejlépe poradí, co zvířata ve vašem blízkém lese potřebují a na jaká místa pochutiny umístit.

Naše příprava

Já jsem si pro přípravu ozdob vánočního stromku zvolila jablka, mrkev, hlávkové zelí a již připravenou směs ptačího zobu a lojové koule, které jsem koupila za pár korun ve zverimexu.

Pro lesní ptactvo jsem vlastnoručně vyrobila přírodní krmítko z šišek a kokosového ořechu. Jako závěsný mechanismus pro krmítko jsem zvolila dřevěnou trávu, kterou za pár desítek korun lze také pořídit v chovatelských potřebách. A jak si takové krmítko vyrobit? Inspiraci lehce najdete na internetu.

Hurá do lesa!

Kam jinam se vydat než do našeho oblíbeného nedalekého lesa, kde se v létě schováváme před horkem, rády houbaříme nebo se jen tak procházíme. Pro „výzdobu“ hledám vhodné místo u nedalekého krmelce. Popojdu kousek dále, kde stále ještě vidím zvířecí stopy, což je důkazem toho, že se v tomto místě lesní zvěř shlukuje. Když se rozhlédnu kolem, zahlédnu tři malé sympatické smrčky, které rostou těsně vedle sebe. To budou naše vánoční stromečky! Pár mrkví a jablek položím na větve, zbytek společně s kousky hlávkového zelí vysypu pod stromky, aby si pochutnali i zajíci. Na horní větve pověsím připravená krmítka pro místní ptactvo.

Holky začnou výzdobu očichávat, zda se tu nenajde i něco pro ně. Bohužel odcházejí s nepořízenou. Lesní stromek je ozdoben! Mám z něj radost a holky mají radost z toho, že jsme opět společně vyrazily z města do přírody. Koule se raduje o to víc, když se na cestě před námi objeví její oblíbená bahenní lázeň. Jelikož po sněhu už opět není ani památky a cesta lesem je krásně rozbahněná, nabízí ideální příležitost, která se přece musí využít.

Už se těším, až místo za pár dní opět navštívíme, abychom se ujistily, že chutnalo.

Tagy: