Česko bude mít nového ministra zdravotnictví. Ve čtvrtek se funkce ujme lékař Jan Blatný

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek jmenuje lékaře Jana Blatného ministrem zdravotnictví

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v poledne přijme lékaře Jana Blatného, kterého jmenuje ministrem zdravotnictví. Poté Blatný převezme resort od odcházejícího ministra Romana Prymuly (za ANO) a poprvé promluví k novinářům. Prymula byl ministrem 38 dní, pozici musel opustit poté, co byly v pátek zveřejněné jeho fotografie, jak v nočních hodinách opouští restauraci a usedá do auta bez roušky. Prymula incident považuje jen za politickou chybu, opatření pro boj s epidemií podle svých slov neporušil.

Dětský hematolog Blatný se už v pátek minulý týden setkal na Úřadu vlády s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ten poté odvezl jeho životopis do Lán prezidentovi Zemanovi. Kandidáta na ministra prezident přijal v úterý, Blatný po schůzce s médii nemluvil. Dětský hematolog Blatný působí jako náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno, kde se specializuje na léčbu dětí s poruchami srážlivosti krve.

Během podzimu, kdy se Česko postupně dostalo v počtu nakažených koronavirem mezi nejhorší země světa, dochází už ke druhé výměně ve funkci ministra zdravotnictví. Adam Vojtěch (za ANO) rezignoval 21. září. Tehdy řekl, že demisí chce vytvořit prostor pro řešení pandemie, která v posledních dnech nabývá na závažnosti. Počty případů v září strmě rostly a ve dnech před Vojtěchovým odchodem překonaly tři tisíce za den. V současné době se denní počet nově pozitivních několikrát dostal i nad 15 tisíc.

Vojtěchův nástupce Prymula byl původně jeho náměstkem a v květnu z ministerstva po sporech odešel na nově vzniklé místo vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Jako odborník na epidemii měl Česku pomoci dostat současnou situaci znovu pod kontrolu. Za Prymulova šéfování ministerstvu byl znovu vyhlášený nouzový stav, uzavřely se školy i většina obchodů, zakázané jsou kulturní a sportovní akce, omezené svatby a pohřby. Nosí se opět roušky i venku a od středy platí i noční zákaz vycházení.

Tagy: