Česko s uprchlíky z Ukrajiny brzy narazí na strop kapacit, varuje hejtman Kuba

Martin Kuba

Kuba k ubytovacím kapacitám

Je nutné si uvědomit, za jakých podmínek je Česká republika schopna poskytnout ubytování uprchlíkům z Ukrajiny. Blížíme se k tomu, že narazíme na kapacitní strop. Ve vysílání CNN Prima NEWS před tím varoval jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

V Česku je už více než 100 tisíc Ukrajinců prchajících před válkou. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl, že je země schopna poskytnout základní komfort a najít ubytování pro zhruba 250 tisíc uprchlíků. „Musím říct, že úplně nejsem ztotožněn s číslem 250 tisíc,“ přiznal ve čtvrtečním vysílání CNN Prima NEWS hejtman Kuba.

„Ano, musíme se o tyto lidi postarat tak, že jim dokážeme poskytnout nějaké zázemí před válkou. Ale přijde mi velmi nefér tvrdit, že se o tyto lidi dokážeme postarat komfortem toho, že je standardně ubytujeme jako každého občana v ČR. Že pro ně zajistíme školy, školky a zaměstnání. Myslím si, že málokdo si uvědomuje čísla v této korelaci,“ dodal.

Narazíme na kapacitní strop?

„Obávám se, že si budeme muset všichni uvědomit, v jakých podmínkách jsme schopni ubytování zabezpečit a že se opravdu blížíme tomu, že narazíme na strop kapacit,“ dodal Kuba.

Jihočeský hejtman už v úterý v pořadu K věci na CNN Prima NEWS apeloval na to, že je potřeba co nejrychleji zmapovat, kolik lidí je „schopno žít v rodinách a co nejrychleji využívat kapacity, které jsou pro reálný život, jsou v blízkosti větších měst, aby se lidé mohli zapojit do škol a pracovního procesu“.

Rakušan v pondělí připustil, že je ve hře vybudování uprchlických kempů. To ale podle Kuby není zcela vhodné. „Je to řešení velmi krátké. Je úkolem pro vládu a vlády všech evropských zemí říct, že není možné, aby se Česká republika třeba postarala o milion lidí tak, aby je adaptovala do chodu republiky a nijak se to nepozná,“ uvedl Kuba.

Hlavní město kvůli vyčerpání ubytovacích kapacit pro ukrajinské uprchlíky začne připravovat nouzové ubytování v tělocvičnách. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) osloví Praha starosty 22 městských částí, aby každá připravila nocleh pro 100 lidí. Ubytování už je podle něj vyčerpáno i v jiných krajích, kam dosud lidi z metropole hasiči převáželi.

„Tělocvičny jsou v tuto chvíli zamýšleny jako přechodné řešení. Nejprve je nutné se zkusit domluvit s majiteli, pak je možné něco nařizovat. Když někomu něco nařídíte, tak musíte zaplatit náhradu za cenu obvyklou, což městský rozpočet pojmout nemůže,“ doplnil pražský primátor v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Tagy: