Česko sevře oblačnost a déšť. O víkendu mohou na horách překvapit sněhové přeháňky

Do Česka zavítají o víkendu sněhové přeháňky.

Počasí (9.11.2023 6:10)

Déšť a ve vyšších polohách sníh přinese studená fronta, která začne Česko přecházet ve čtvrtek večer, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na naše území začne proudit chladnější a vlhký vzduch od severozápadu. Denní teploty by se měly pohybovat mezi 7 až 11 °C. Ochlazení by ale mělo být přechodné. Na příští týden totiž meteorologové slibují, že se opět oteplí.

Během čtvrtka by mělo být jasno až polojasno. V ranních a dopoledních hodinách se mohou ojediněle vyskytnout mlhy, na Moravě bude převládat nízká oblačnost. Během dne bude od západu postupně přibývat oblačnosti, večer mohou lidé na západě a severozápadě Česka počítat s místy slabým deštěm, připomínají odborníci z ČHMÚ.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Divoké počasí v Česku: Přes den i 14 stupňů a přeháňky, v noci dorazí mráz a sníh

Teploměry se budou pohybovat v rozmezí 9 až 14 °C, v případě déletrvající slabé oblačnosti klesne teplota k sedmi stupňům Celsia. V 1000 metrech nad mořem bude kolem 4 °C, na území Šumavy až 7 °C. Foukat bude slabý, místy mírný vítr o rychlosti 3 až 6 metrů za sekundu, který na východě zesílí na 4 až 8 m/s a místy v nárazech dosáhne až 15 m/s.

noci na pátek bude oblačno až zataženo, na Moravě či ve Slezsku může místy nastat polojasno doprovázené mlhami. Ojediněle se vyskytnou také mírné přeháňky či slabý déšť. Nejnižší teploty se budou pohybovat v rozmezí 7 až 3 °C, při slabším větru klesnou až k jednomu stupni Celsia.

Podobný charakter počasí bude pokračovat také v pátek. Čeká nás oblačno až zataženo. Místy se vyskytnou přeháňky či občasný déšť, a to zejména na horách. Během dopoledne by srážky na Moravě a ve Slezsku měly být trvalejší. Na horách by měly přibývat srážky smíšené nebo sněhové. Odpoledne a k večeru budou přeháňky ustupovat a od západu nastane místy i polojasno.

Teploty by se měly pohybovat mezi 7 až 11 °C, místy bude zpočátku foukat mírný vítr o rychlosti tři až šest metrů za sekundu, který bude postupně slábnout.

Víkend na horách přinese sníh

Během soboty zahalí oblohu mraky. Na většině území se vyskytne občasný déšť či přeháňky, od poloh nad 700 metrů by mělo sněžit. Noční teploty se budou pohybovat v rozmezí od 5 do 1 °C, během dne mezi 4 až 9 °C. Foukat bude mírný západní vítr o rychlosti 3 až 7 metrů za sekundu.

Stejný ráz počasí by měl být také v neděli. Čeká nás oblačno až zataženo. Zpočátku můžeme očekávat občasný déšť nebo přeháňky, v polohách nad 600 metrů nad mořem mohou být srážky smíšené či sněhové. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 4 až 0 °C, v případě zmenšené oblačnosti klesnou na −2 stupně Celsia. Denní teploty se budou pohybovat mezi 4 až 8 °C. Během dne bude slábnout mírný západní vítr o rychlosti 2 až 6 metrů za sekundu.

Tagy: