Česko zasáhly silné bouřky, padaly také obrovské kroupy. Přívalové deště udeřily na Brněnsku

Kroupy

Přibyslavice zasáhly přívalové deště

Česko zasáhly silné bouřky, které se vyskytovaly v pásu od jižních Čech až po sever Moravy. Na některých místech padaly i dvoucentimetrové kroupy. Na Zlínsku přívaly vody zkomplikovaly dopravu. Hasiči zhruba od 14:00 do 19:00 v souvislosti s počasím zasahovali u desítek událostí. Většinou odčerpávali vodu či odstraňovali spadané stromy. Nejvíce výjezdů zaznamenali na Znojemsku a Brněnsku.

Odpolední bouřky způsobily ve Zlínském kraji komplikace v dopravě. Kvůli zaplavení vodou a bahnem byla s omezením průjezdná silnice I/49 poblíž nákupního centra Centro Zlín ve Zlíně-Malenovicích a stejná silnice v sousedních Otrokovicích. Voda a bahno částečně zaplavily u Otrokovic a Napajedel na Zlínsku také dálnici D55, průjezdná byla se zvýšenou opatrností, uvedla policie. Hasiči kvůli počasí vyjížděli ve Zlínském kraji téměř k 40 událostem, většinou na Zlínsku, uvedla na Facebooku mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Hasiči čerpali vodu ze sklepů a čistili ucpané kanalizační vpusti. „Odpoledne před půl třetí bylo vysláno šest jednotek hasičů do ulice Kvítkovická v Napajedlích, kde do areálu zdejší firmy tekla voda z okolního pole, sesunula se část svahu a u budov skladů se vytvořila obrovská laguna vody a hrozilo, že vteče do budov. O dvě hodiny později vyjelo pět jednotek do Otrokovic –⁠ Kvítkovic do ulice U Farmy, kde se taktéž rychle vytvořila bahnitá laguna vody a neodtékala, neboť byly ucpané mříže z odvodnění,“ uvedla Javoříková.

Následky počasí likvidovali také třeba v Přibyslavicích na Brněnsku, kde se po silném dešti bahno z polí dostalo na silnici, po které se nedalo projet. „Proteklo i do některých domů, kde jsme vynášeli nábytek,“ řekl mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Lidé na sociálních sítích sdíleli fotografie i videa ze silných přívalových dešťů, které doprovázely i kroupy. Výstraha před bouřkami platila prakticky v celém Jihomoravském a Zlínském kraji a v části Moravskoslezského či Olomouckého kraje i na Vysočině.

Tagy: