Česko o víkendu zažije teplotní šok. Ochladí se až o deset stupňů, někde bude i sněžit

Počasí (21.3.2024 6:09)

Až do víkendu si ještě užijeme krásného počasí, v sobotu dokonce ručička teploměru vystoupá až k 18 °C. Pak ale přijde razantní změna – teploty spadnou i na šest stupňů a objeví se i přeháňky, které mohou být dokonce sněhové.

Na obloze bude ve čtvrtek už více oblačnosti než v předcházejících dnech. „Odpoledne dorazí od západu do Čech místy přeháňky, není vyloučená ani bouřka. Na Moravu a do Slezska přijdou až večer a budou spíše ojedinělé,“ informovali odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na sociální síti X.

Maximální teploty se budou ve čtvrtek pohybovat nejčastěji mezi 12 a 16 °C, v Čechách se teplota dostane ojediněle až na 17 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Čtyři druhy jara a tři různá data. Jak se v ročním období vyznat a jaké svátky k němu patří?

Hodně mraků bude i během pátku, na severovýchodě země se mohou ojediněle vyskytovat přeháňky. Přes den se může rtuť teploměru vyšplhat na 12 až 16 °C, noční teploty se budou pohybovat mezi 8 a 4 °C.

„Změna přijde v sobotu, kdy od západu na naše území dorazí zvlněná studená fronta, která s sebou přinese přeháňky, možná i bouřku a rozfoukávat se bude také vítr,“ upozornila meteoroložka CNN Prima NEWS Michaela Valachová.

Nejvyšší denní teploty se v sobotu budou pohybovat mezi 14 a 18 °C, na západě kolem 13 °C. Zpočátku bude polojasno až oblačno, odpoledne a večer se od západu začne zatahovat. V Čechách v polohách nad 700 metrů nad mořem může i sněžit.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě deště místo Meteoradar rozklikněte kategorii Déšť, bouřky. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Za studenou frontou se potom ochladí a v neděli denní teploty klesnou na 6 až 10 °C. Meteorologové rovněž očekávají srážky smíšené nebo sněhové už v polohách nad 600 metrů nad mořem. Nejnižší noční teploty by měly zůstat nad nulou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zděsili byste se, kdybyste věděli to, co já. Země se ještě nikdy tak neohřívala, varuje expert

Tagy: