Kyjevem otřásají exploze, místní ale zůstávají. Jsou v euforii z úspěchů, popisuje Zrno

Muž se dívá na poškozený bytový dům, který byl podle kyjevských úřadů poškozen ruským bombardováním.

Štáb CNN Prima NEWS z Kyjeva: Ukrajinci se učí žít ve válce

Kyjevem v úterý ráno otřásly exploze několika raket, město však zatím obklíčení Rusů odolává. Přímo z ukrajinské metropole o tom informoval reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. V zemi podle něj navíc panuje až euforická nálada. Místní povzbuzují úspěchy ukrajinské armády ale i videa, která jsou součástí propagandy. Informační válku totiž vede i Ukrajina, upozornil.

„Situace v Kyjevě není tak dramatická, abychom se museli skrývat v krytu. V pondělí došlo po týdnu k prvním útokům na obytnou čtvrť na dvou místech, v úterý k ránu se také ozvaly silné exploze. I když jsme od místa útoku vzdáleni několik kilometrů, dunění jsme ucítili. Bylo to poprvé, co nás vzbudily rakety,“ popsal aktuální atmosféru v hlavním městě Ukrajiny v úterý ráno reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Během dopoledne doplnil, že cílem ostřelování byla pravděpodobně továrna na armádní součástky.

Rusy podle Zrna dráždí fakt, že se fronta kolem ukrajinského hlavního města téměř nehýbe. Kyjev v tuto chvíli není ani obklíčen a místní ve městě zůstávají. „Jsou v drtivé většině v bojovné náladě. Ze začátku to byl šok, válku si nikdo nepřipouštěl. Pak ale nastala úleva, že ukrajinská armáda bojuje a ničí kolony a nastala fáze euforie,“ přiblížil dále. Napomáhá tomu podle něj i ukrajinská propaganda.

Otevřeli stánek s rychlým občerstvením

Ruská armáda sice nepostupuje podle plánu, avšak Ukrajinci jsou zásobováni záběry, které zobrazují výslechy ruských zajatců i zničené ruské vojsko. „Vlastních ztrát si nejsou tak vědomi, i Ukrajina vede informační válku a díky tomu jsou obyvatelé až přehnaně optimističtí. Platí zde i to, že lidé si zvyknou opravdu na všechno, už začali opatrně vycházet a den ode dne je tu víc lidí. Už jsme tu i viděli stánky s rychlým občerstvením, lidé se snaží nějak žít,“ přiblížil Zrno.

Tím, že Kyjev ruské armádě stále vzdoruje, se dá ve městě pohybovat autem nebo vlakem. „My přijeli do Kyjeva vlakem, ty jsou ale hodně přeplněné. Stále je tu ale hodně lidí, kteří se zde rozhodli zůstat a věří, že hlavní město nepadne. Také je to určitá forma vzdoru, takových lidí je tu možná i většina,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Někteří místní se také učí se zbraněmi. „Hodně lidí vzalo zbraň do ruky teprve před týdnem. Jsou to lidé nejrůznějších povolání, působit budou ale na check-pointech, hlídají klíčové objekty. Armáda je na frontu nenasadí, tam by neměli moc velkou šanci přežít. V těchto tvrdých bitvách by to pro obranu ani nemělo smysl,“ řekl dále Zrno.

Do armády se podle informací ze sociálních sítích zapojily i ženy. „Ty zajišťují štáb, spojení a pomáhají vojákům. Zatím jsme v bojové roli ženy neviděli. Jejich snímky jsou také prostředek Ukrajinců k podpoření morálky, než že by to tak opravdu bylo,“ dodal Zrno.

Tagy:
válka armáda Ukrajina CNN Prima NEWS Kyjev Matyáš Zrno Vitalij Kličko Ozbrojené síly Ruské federace ostřelování