Chceme Ukrajinu za kandidátskou zemi EU, odhlasovali europoslanci

Evropský parlament. Foto: Evropský parlament

Emotivní projev Zelenského před europoslanci

Evropský parlament v úterý vyzval orgány Evropské unie, aby pracovaly na přiznání statusu kandidátské země Ukrajině a aby ji začlenily do jednotného unijního trhu. V usnesení přijatém výraznou většinou hlasů europoslanci rovněž požadují, aby EU rozšířila dosud přijaté sankce proti Rusku, které minulý týden zahájilo invazi na Ukrajinu. Ostře přitom odsoudili ruské počínání včetně prohlášení naznačujících možnost použití jaderných zbraní.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí podal žádost o přijetí své země do EU a v úterý v projevu k poslancům apeloval na podporu od Unie. Skupina lídrů zemí východního křídla EU podpořila myšlenku rychlého přijetí Ukrajiny, západoevropští politici jsou však zdrženlivější.

Europoslanci v usnesení schváleném 637 hlasy ze 676 hlasujících vyzvali k přiznání statusu kandidáta členství Ukrajině „na základě zásluh“ a unijních pravidel. Orgány EU by měly mezitím pokračovat v práci na integraci Ukrajiny do jednotného trhu, požadují poslanci.

Státy EU by také podle rezoluce měly omezit zejména dovoz klíčových surovin poskytujících Rusku příjmy, včetně ropy a zemního plynu. Unie by už v Rusku neměla investovat nové peníze, stejně jako Rusko v unijních zemích. Rusko by mělo být vyloučeno z mezinárodního platebního systému SWIFT a všem ruským bankám by měla být znemožněna účast na evropském finančním systému.

Unijní země již několikrát sankce proti Rusku zpřísnily, k omezení dovozu ropy či plynu nebo k celkovému vyloučení Ruska ze zmíněného systému nesáhly v obavách o dopad na svou ekonomiku.

Tagy: