Chcete se přidat k okupantům? Dlouhý život je lepší než peníze, vzkazuje Rusům Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při projevu 17. března

Každým dnem zmenšujeme nepřátelskou armádu, pochválil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj své vojáky, kteří již 22 dnů odolávají ruské invazi. Ve svém dalším projevu poslal ostrý vzkaz ruským matkám a popsal návštěvu rodiny, která po ostřelování Kyjevské oblasti skončila v nemocnici.

„Každý den zmenšujeme ruskou armádu. Ale stále má hodně vojáků, vybavení a rezervy,“ řekl ukrajinský prezident. Údajně má informace, že ruská armáda verbuje žoldáky z jiných zemí a snaží se oklamat co nejvíce mladých lidí, aby nastoupili vojenskou službu a zúčastnili se invaze.

Ani to ale soupeři podle Zelenského nepomůže. „Proto varuji všechny, kteří se pokusí přidat k okupantům. Bude to nejhorší rozhodnutí vašeho života. Dlouhý život je lepší než peníze, které vám nabízejí za ten krátký,“ vzkázal.

Ukrajinští obránci nadále drží všechny klíčové oblasti a města, která se Rusové mnohdy marně snaží ovládnout. Například u Kyjeva trápí ruskou armádu problémy s logistikou, vojáci údajně nemají co jíst a konvoj bojových vozidel dlouhý desítky kilometrů je bez paliva.

Mezi zajatými ruskými vojáky jsou podle prezidenta i ti, kteří se odmítají vrátit zpět do vlasti. „A mnoho těch, o nichž se v Rusku ani nemluví. Ani se je nesnaží vzít zpět. Jejich rodinám byla zaslána oznámení o smrti, ačkoli jsou v zajetí a naživu,“ prohlásil Zelenskyj.

Vyzval každou ruskou matku, která ví, že její syn byl poslán do války, aby si zjistila, kde doopravdy je. Měl na mysli zejména ženy, které se nemohou spojit se svými potomky, ale bylo jim řečeno, že jejich děti už nežijí. Stále neviděly mrtvá těla.

„Na internetu jsou telefonní čísla, na která můžete zavolat a zjistit, co se s vašimi dětmi skutečně děje,“ vyzval. Ukrajinci prý neměli v plánu mít tisíce mrtvých nebo zajatých ruských vojáků. „Nepotřebujeme je. My tuto válku nechtěli. Chceme pouze mír,“ dodal.

Zelenskyj navštívil rodinu, která přežila útok

Zelenskyj ve čtvrtek navštívil rodinu Vlasenkových z Vorzelu v nemocnici v Kyjevské oblasti. „Na útěku se dostali pod ruské ostřelování. Nejstarší dcera, které je teprve 16 let, kryla svého osmiletého bratra. Ten vystoupil z auta a proklínal okupanty. Matka utrpěla zranění od střepin. Otec odnesl dceru v náručí,“ popsal osud rodiny po ruském ostřelování.

Všichni útok přežili. „Protože zůstali spolu jako rodina a bránili se navzájem,“ podotkl Zelenskyj. Rozhovor ho prý dojal. „Upřímně jim přeji zdraví a štěstí. Stejně jako všem ostatním rodinám,“ zdůraznil.

Tagy: