Chci Ukrajinu zbavit nacismu, řekl Putin a poslal tanky na Donbas

Vladimir Putin

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, uvedly agentury. Moskva prý nemůže tolerovat hrozby, které přicházejí z Ukrajiny a cílem operace bude ochrana lidských životů.

Putin oznámil zvláštní vojenskou operaci v souvislosti se situací na Donbasu. „Okolnosti vyžadují, abychom podnikli rozhodné a okamžité kroky,“ řekl Putin podle agentury RIA Novosti. „Donbaské lidové republiky se obrátily na Rusko se žádostí o pomoc. V tomto ohledu v souladu s článkem 51, částí 7 Charty OSN, se svolením Rady federace a v souladu se smlouvami o přátelství, které ratifikovalo shromáždění, jsem se rozhodl provést speciální vojenskou operaci.“

„Jejím cílem je chránit lidi, kteří jsou již osm let vystaveni zneužívání a genocidě ze strany kyjevského režimu. Za tímto účelem budeme usilovat o demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny. A také chceme postavit před soud ty, kteří se dopustili mnoha krvavých zločinů proti civilistům,“ citovaly ho ruskojazyčné stránky BBC.

„Okolnosti od Ruska vyžadují rozhodné kroky,“ uvedl. Rusko podle svého nemá v plánu okupaci ukrajinských území a nedopustí, aby se na Ukrajině objevily jaderné zbraně. Vyzval ukrajinské vojáky, aby „ihned složili zbraně a vrátili se domů“.

Zároveň varoval, že na jakýkoliv pokus ze zahraničí zasahovat do jednání Kremlu Rusko okamžitě odpoví. „Spravedlnost a pravda je na ruské straně,“ prohlásil šéf Kremlu s tím, že veškerá odpovědnost za možné krveprolití bude plně a zcela na ukrajinském režimu.

Přímé napadení Ruska by podle něj vedlo pro jakéhokoli potenciálního agresora k jeho porážce a hrozivým důsledkům. „Kdokoli by se pokusil zasáhnout a ještě více vytvářet hrozby pro naši zemi, pro naše lidi, měl by vědět, že reakce bude okamžitá a způsobí takové následky, jaké jste nikdy ve své historii nezažili,“ prohlásil.

Ve středu Putina požádali lídři východoukrajinské separatistické Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky, aby jim pomohl odvrátit „agresi ze strany ukrajinské armády“.

Ukrajině Putin vzkázal, že kroky Ruska nesouvisí s narušováním jejích zájmů, ale s její ochranou před těmi, „kdo z ní udělali rukojmí“.

Šéf Kremlu v pondělí uznal nezávislost obou odštěpeneckých území na východě Ukrajiny a podepsal s nimi smlouvy o přátelství a spolupráci. Nevyloučil možnost vojenského zásahu, bude-li o to požádán. V úterý také ruští zákonodárci dali Putinovi souhlas s nasazením vojáků v zahraničí.

Tagy: