Chci vidět Putina viset, hlásá viceprezident ruské Gazprombank. Utekl zpět na Ukrajinu

Bývalý viceprezident Gazprombank Igor Volobujev

Válka na Ukrajině (2. 5.)

Nyní již bývalý viceprezident ruské banky Gazprombank, který patří do holdingu Gazprom, se v rozhovoru pro The Telegraph nechal slyšet, že chce, aby byl ruský prezident Vladimir Putin postaven před soud a pověšen. Prozradil i to, jak probíhala jeho cesta zpět na rodnou Ukrajinu.

„Putin musí být postaven před soud a oběšen. Ale pouze v souladu se zákonem,“ prohlásil v rozhovoru pro The Telegraph Igor Volobujev, který byl ještě nedávno viceprezidentem ruské Gazprombank. Začátek „speciální vojenské operace“, jak ji Putin označil, sledoval na svém telefonu a přijímal hovory od lidí, kteří říkali, že potřebují zachránit před ruskými okupanty.

„Byl jsem přilepený k telefonu. Připadal jsem si, jako bych seděl v útulném kině a sledoval horor,“ vzpomínal. „Je to mizerný pocit, když vám volají lidé a říkají, že je Rusové chtějí zabít. Doufají, že když pracujete v Gazprombank, jste důležitý člověk, tak byste snad mohl udělat něco, co by situaci zastavilo,“ cituje web The Independent.

Minulý týden se Volobujev přihlásil z ukrajinské metropole. Ve svém prohlášení uvedl, že se rozhodl bojovat po boku ukrajinských vojáků, aby bránil svou rodnou zemi. „Nemohl jsem se zpovzdálí dívat na to, co Rusko dělá mé vlasti,“ vysvětlit rodák z Ochtyrky.

Musel jsem si vybrat

„Rusové se snažili zabít mého otce, známé a blízké přátele. Otec žil měsíc ve studeném sklepě. Lidé, které jsem znal od dětství, mi říkali, že se za mě stydí,“ podotkl Volobujev. Dostával prý od nich videa, jak na jeho rodné město dopadaly granáty. Více než dvě desetiletí pracoval pro společnost Gazprom a vypracoval se až na post viceprezidenta banky Gazprombank.

Kvůli válce se však cítil provinile. „Pracoval jsem nejen pro Gazprom, ale i pro ruský stát,“ pokračoval. Již dříve zvažoval, že by se odstěhoval zpět na Ukrajinu. Kvůli rodině a dalším závazkům byl však připoután k životu v Rusku. To se 24. února změnilo. „Nemohl jsem takhle žít déle, musel jsem si vybrat mezi rodinou a vlastí. Vybral jsem si vlast,“ vysvětlil.

Dojel na ukrajinsko-ruskou hranici, kde zaparkoval své auto a pěšky se vydal do rodného města. Přátelé ho varovali, že by ho mohli zastřelit pohraničníci nebo ruský dron. „Opustit Rusko bylo snadné, ale dostat se na Ukrajinu bylo stejně těžké jako letět na Měsíc,“ doplnil. S sebou si donesl pouze příruční zavazadlo a hotovost. Jeho platební karty jsou pouze kusem plastu: ke svým účtům ztratil přístup.

Tagy: