Chraňte svého mazlíčka: Blechy může vaše zvíře mít, i když se nedrbe

Drbe se, má blechy. Nedrbe se?

Chraňte svého mazlíčka: Zvíře může mít blechy i když se nedrbe

Psí blechy na člověka nejdou, tak to už snad ví každý, že jdou. Chutná jim krev psí, kočičí i lidská. Slavná replika z filmu Na samotě u lesa není pravdivá. Blechy si sice většinou vyhlédnou psa nebo kočku, ale klidně skočí i na vás, a hlavně v situaci, kdy jsou přemnožené. Pokud je pak máte v domě či bytě, není jednoduché se jich zbavit.

Zvíře, které se nedrbe může mít blechy

Méně z nás už ale ví, že blechy může mít i zvíře, které se nedrbe, a tak na tuhle „pomůcku“ nelze spoléhat. „Drbe se pouze zvíře, které je alergické na sliny z blech, na bleší kousnutí,“ potvrzuje veterinární lékařka Martina Načeradská.

Repelentní antiparazitní obojek Foresto existuje na trhu pro kočky a malé psy o váze do 8 kg a i psy nad 8 kg. Obojek proti blechám a klíšťatům chrání vašeho psa a kočku tím, že blechy a klíšťata hubí, ale rovněž klíšťata odpuzuje dříve, než se přisají. Tak vašeho mazlíčka chrání před nemocemi, která tito parazité mohou přenášet. Lze ho využít jako součást léčby alergické dermatitidy vyvolané blechami (FAD).

Přečtěte si o Forestu více

A i kočka, která vůbec nechodí ven, může blechy chytit, a to klidně od vás nebo jiného člena domácnosti či třeba jen z toho, že vyleze na chodbu, kudy prošel zablešený sousedův pes. Proto bychom prevenci proti blechám neměli podceňovat. Na rozdíl od prevence proti klíšťatům bychom před blechami měli psa i kočku chránit nepřetržitě.

Prevence je základ

Ideální prevencí jsou spot ony, tablety nebo obojky. Antiparazitní obojky Foresto působí až osm měsíců a v ochraně našeho mazlíčka jsou tak finančně výhodné a ochrání ho i proti klíšťatům, blechám a veškám (u psů). Je nutné, aby mělo zvíře obojek nepřetržitě na sobě, a to třeba i v noci. Díky tomu, že obojek nijak nezapáchá a pro člověka je neškodný, to není žádná překážka.

Víte, jak zjistíte, že má zvíře blechy?

Když namočíte bílý kousek ubrousku a přejedete zvířeti po srsti, tak červené rozpité tečky na ubrousku vám to jasně řeknou. Jedná se bleší trus –⁠ o natrávenou krev. Pak je nutné postižené zvíře i všechny ostatní v domácnosti odblešit,“ dodává MVDr. Načeradská.

Dodržujte postup, který výrobce doporučí, často se zvíře odbleší jen jednou, ale to nestačí. Stejně tak se odbleší jen jedno zvíře, ale ostatní už mohou být zablešená také a navzájem si blechy předávat.

Myslete i na okolní prostředí. Je důležité vyprat a vyluxovat všechna místa, kde se zvíře zdržovalo. Třeba i auto, kterým jezdíte k veterináři. Blecha na vás počká klidně i na chatě, kde jste byli před několika měsíci. Pokud si chcete práci ušetřit, ideální je zvolit sprej Bolfo proti blechám. Lze jej aplikovat na zablešené zvíře (nestříkat do obličeje) i jakékoli tkaniny.

Co jste o blechách možná nevěděli je to, že mohou vašemu zvířeti způsobit nejen svědění, ale třeba i tasemnici. Více se dozvíte v reportáži s parazitologem Janem Votýpkou z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

A víte, že blecha čeká na vhodný okamžik, kdy se vylíhne?

„U blechy je to jako u motýla. Z vajíčka blechy se líhne něco nepodobného dospělé bleše – malinké housenky, které žijí v hnízdech svých hostitelů, kde se živí nějakými zbytky. Pokud má hostitel hnízdo, může mít i blechy, ale pokud nejsou hnízda, nejsou ani blechy,“ vysvětluje parazitolog Jan Votýpka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Housenky mohou v hnízdě žít dlouho, dokud se nezakuklí – kukla je pak na rozdíl od housenek zcela nenápadná a v hnízdě je téměř nemožné ji najít. „Kdybychom ji náhodou našli a vyloupli ji, tak bychom v ní našli mladou blechu, která čeká na vhodný okamžik, kdy se bude moct vylíhnout do dospělosti,“ říká Votýpka.

Upozornění

Foresto 1,25 g + 0,56 g obojek pro kočky a psy ≤ 8 kg a Foresto 4,50 g + 2,03 g obojek pro psy > 8 kg jsou veterinární léčivé přípravky. Pečlivě čtěte příbalovou informaci. Foresto, Elanco logo - šikmý pruh jsou obchodní značky ve vlastnictví společnosti Elanco nebo jejích obchodních poboček. Email: veterina_cz@elancoah.com ©2024 Elanco  PM-CZ-24-0018

Tagy: