Cena cibule neklesá, do Česka se vozí i z Nového Zélandu. Je to nesmysl, zlobí se ministr

Cena cibule neklesá.

Cena cibule neklesá

Ani s nástupem české produkce cibule nejdou její ceny dolů. Pěstitelé i obchody se shodují, že zásoby z loňska došly a letošní sklizeň se zatím nevyvíjí dobře. V některých obchodech se proto objevuje i cibule z Nového Zélandu. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) mluví o takovém dovozu jako o nesmyslu.

Na Kolínsku už dokončili sklizeň ozimé cibule, nyní přišla na řadu ta jarní. I když jsou pěstitelé s kvalitou cibule spokojení, tvrdí, že jí letos bude méně. Může za to prý chladnější jaro. „Když se podíváme do porostů, tak už teď vidíme, v jaké kondici ta cibule je a v jaké by mohla být, kdyby byla setá dříve,“ říká agronomka Lucie Šafrová.

ČTĚTE TAKÉ: Provozní doba obchodů během svátků v červenci? Zákon ji neomezuje, otevřeno ale být nemusí

Pěstitele jinde po Evropě výrazně trápilo sucho, a tak je cibule na starém kontinentu nedostatek. „Abychom uspokojili poptávku našich zákazníků, jsme proto nuceni cibuli dovážet i ze zemí mimo Evropu,“ podotýká mluvčí obchodního řetězce Lidl Tomáš Myler.

Řešil to i Nekula

V případě tohoto obchodního řetězce je to Nový Zéland, tedy země vzdálená 18 tisíc kilometrů. Už loni novozélandská cibule vyvolávala emoce. Tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) poslal supermarketům dopis, ve kterém je motivoval k prodeji české produkce. Jeho nástupce se na takový krok nechystá.

„Bohužel nemůžu zakázat obchodníkům, aby dováželi něco odněkud, pokud jim to obchodně vychází. Dovážet cibuli z Nového Zélandu je ale nesmysl,“ míní šéf resortu.

„Co je mi s podivem, že Evropa neustále bojuje za snižování uhlíkové stopy a pak dovolíme, aby lodní dopravou, která je velmi znečišťující, jsme dovezli novozélandskou cibuli,“ říká poslankyně Margita Balaštíková (ANO).

Ministr Výborný i proto slíbil zelinářům další podporu, aby mohli vybudovat více skladovacích prostor, kde nejen cibule vydrží několik měsíců po sklizni.

Tagy: