Ceny mrkve a cibule jsou rekordní. Zlevnění nečekejme, předpovídá odborník

Rekordní cena cibule

Rekordní cena mrkve a cibule

Ceny mrkve a cibule dosahují rekordních hodnot. Viníkem je především sucho na jihu Evropy, kde byla úroda v některých regionech nižší až o 25 procent. Navíc se zvyšují náklady zelinářů. Podle agrárního analytika Petra Havla tedy zlevnění očekávat nemáme.

Na jednom z polí ve Středočeském kraji už sklízejí ozimou cibuli. Ze země je venku a příští týden ji pracovníci přeberou a uskladní. „Průměrné výnosy se budou pohybovat okolo průměru, možná i o malinko níž než v loňských letech,“ uvedl agronom společnosti Agáta Václav Škarýd.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drahota v Chorvatsku. Reportéři vyzkoušeli obchody i tržiště, porovnali ceny ovoce či alkoholu

V obchodech se stále prodává cibule z dovozu. Oproti loňsku je ovšem jeden kilogram skoro dvakrát dražší, průměrně zaplatíte 38 korun. A podobný vývoj je vidět i u cen mrkve. „Úroda na jihu Evropy byla v některých regionech nižší o 20 až 25 procent oproti průměrnému roku. Chybí obrovské množství zeleniny,“ popsal prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

„Je to zbytečně předražené. Nejsem s tím spokojený,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Maminky, které jsou samoživitelky, si takové zboží zakoupit nemůžou. Ohledně zeleniny je to strašné, protože jde s kvalitou dolů,“ mínil další.

S nástupem sklizně české zeleniny obvykle klesají i ceny na pultech. Podle odborníků to ale letos může být jinak. „Jestliže se na trhu objeví čerstvá, a tedy i kvalitnější zelenina, je spotřebitel ochoten si připlatit. Myslím si, že ceny zeleniny budou spíše stabilizované,“ míní agrární analytik Havel. Zelináři do nich musí promítnout také zvýšené náklady. „Jde o extrémní náklady na postřiky, hnojiva a vlastně i energii,“ sdělil Škarýd.

Zemědělci navíc od pěstování zeleniny postupně ustupují. Loni klesl počet osázených ploch o šest procent a letos to podle odhadů bude o dalších pět procent. „Zemědělci přecházejí k tradičním polním plodinám, jako jsou třeba řepka, pšenice, obiloviny. Je to jednodušší a ekonomicky jistější,“ uvedla tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy Zuzana Přibylová.

Tagy: