Silné bouřky řádí v Česku, hrozí lijáky i kroupy. Kde už prší a kudy projdou mračna?

Českem projdou silné bouřky

Počasí (22.7.2024 7:10)

Avizované bouřky dorazily nad území Česka. Na Šumavě v pondělí odpoledne spadlo během hodiny 40 milimetrů vody. Hromy doprovázené silným deštěm udeřily v jižních a středních Čechách a také na Vysočině. Bouřková mračna se vzhledem k větru pohybují chaoticky, informovali po poledni odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). O nebezpečných bouřkách informovala také německá média, podle kterých v neděli večer zásah blesku zranil dvě malé děti.

Při odpoledních bouřkách na jihu Čech v pondělí na některých místech vydatně pršelo. Například na šumavském Boubíně spadlo během hodiny 40 milimetrů vody, řekla Eva Houbová z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu. Bouřky zasáhly prakticky celý Jihočeský kraj.

K TÉMATU: Co dělat při bouřce, aby do vás neuhodil blesk? Odborník popsal šest základních pravidel

„Na Boubíně se jednalo o časový úsek mezi 14:00 a 15:00. O něco menší úhrn byl v Pasekách na Písecku, kde mezi 15:00 a 16:00 spadlo 31 milimetrů srážek,“ uvedla Houbová. Dodala, že intenzivní bouřky se nejprve vyskytly na severu kraje v pásu od Písecka přes Táborsko k Jindřichohradecku. Další vlna pak následovala o něco později a postupovala přes jih kraje, a to Prachaticko a Českokrumlovsko. „Nemáme hlášené zprávy o tom, že by někde měly padat větší kroupy,“ řekla. Před 16:30 hydrologové upozorňovali na velmi silnou bouřku na Písecku se srážkovými úhrny kolem 25 milimetrů za deset minut, postupovat bude k východu až jihovýchodu.

Experti krátce po jedné hodině odpoledne v pondělí uvedli, že bouřky přecházejí přes oblast jižních a středních Čech společně s Vysočinou. „Organizace bouřek je spíše chaotická s ohledem na malý střih větru (rozdíl v rychlosti proudění mezi zemí a vyššími hladinami v atmosféře),“ napsali v příspěvku na síti X.

V souvislosti s vysokou vlhkostí se mohou vyskytnout „intenzivní přívalové srážky za kratší dobu, případně i menší kroupy nebo jejich nánosy“, ovšem s průměrem maximálně do několika centimetrů.

Zásah bleskem v Německu

Tragédií kvůli bouřkám skončil nedělní piknik v Delmenhorstu v německém Dolním Sasku. Během silné bouře zasáhl blesk šestičlennou rodinu. Na místě bylo několik zraněných, v kritickém stavu v nemocnici skončily i dvě malé děti, informují německá média.

Žena a dvě další děti utrpěly popáleniny. Nejvážněji raněné transportoval do nemocnice vrtulník. Píše o tom web Bild.

V úterý bouřky oslabí

Bouřky se na jihu Čech budou ještě vyskytovat do pondělních 21:00. V úterý se situace zmírní. „Očekáváme také bouřky, ale nebudou tak vydatné jako dnes a nepřipravujeme proto žádnou výstrahu,“ řekla Houbová.

Možný výskyt bouřek neplatí pro severozápadní a západní část Čech. Nejvyšší denní teploty se během pondělí pohybují mezi 23 a 28 °C. Bouřky podle předpovědi ustanou v noci z pondělí na úterý.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jízdné zdarma od 80 let? Takových výhod se ani nedožijeme, zlobí se senioři na Zlínsku

Tagy: