Zemřela legendární novinářka Picková. Jedinečná a impozantní dáma, vzpomíná slavný deník

Ve věku 96 let zemřela Hella Picková, uznávaná zahraniční zpravodajka deníku The Guardian, informuje britský web.

Kariéra Helly Pickové trvala více než sedm desetiletí, během nichž se věnovala především geopolitickým otřesům a změnám. Setkala se osobně s mnoha světovými vůdci, informuje britský web The Guardian. Její poslední článek o válce v Gaze byl zveřejněn v lednu.

Její kmotři Matthew Fyjis-Walker a Jemima Fyjis-Walkerová uvedli, že zemřela ve čtvrtek v ranních hodinách. Přestože byla již velmi slabá a těžko se jí mluvilo, trvala prý na tom, že si ve středu poslechne polední zpravodajskou relaci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko si pohoršilo v žebříčku kriminality. Stále však patří k nejbezpečnějším zemím v Evropě

„Poté, co Picková v 50. letech pronikla do světa zahraniční žurnalistiky, kde dominovali muži, pracovala pro Guardian více než 30 let a mladší kolegy stejnou měrou inspirovala i děsila,“ píše web The Guardian. Svého novinářského vrcholu dosáhla v době před nástupem internetu.

„Hella byla neuvěřitelnou silou a inspirací. Měla obrovské znalosti o světovém dění a vždy byla pevně odhodlaná zjistit fakta. Když začínala, bylo mezi zahraničními zpravodajkami jen velmi málo žen, ale brzy si získala obdiv a respekt kolegů v Guardianu i ve světě. To, že ještě před několika týdny stále pracovala, je důkazem jejího odhodlání a odvahy,“ uvedla šéfredaktorka deníku Katharine Vinerová.

„Hella byla jedinečná novinářka, která se mimořádně dobře orientovala ve složité situaci v Evropě za studené války a měla k dispozici spoustu kontaktů. Znala se s vysokými představiteli z kanceláří hlavních měst na obou stranách železné opony a díky svému impozantnímu vystupování a obrovskému šarmu dokázala deníku Guardian poskytnout skvělé zpravodajství z oněch krušných dnů,“ sdělil redaktor deníku Observer a bývalý zahraniční redaktor deníku Guardian Paul Webster.

Picková se narodila v roce 1927 ve Vídni a dětství prožila podle svých slov ve velmi konvenčním prostředí střední třídy. Poté, co nacisté v roce 1938 anektovali Rakousko a prudce vzrostl počet útoků na Židy, se její matka rozhodla posadit svou jedenáctiletou dceru do vlaku Kindertransport do Velké Británie.

Po univerzitě v roce 1958 začala pracovat jako novinářka pro londýnský časopis West Africa. O tři roky později začala pracovat na volné noze pro The Guardian. V šedesátých letech se stala korespondentkou při OSN.

Vzpomínku na sociální síti X sdílel i rakouský prezident Alexander Van der Bellen. „Truchlím nad ztrátou Helly Pickové. Jako novinářka zblízka sledovala a kategorizovala nejdůležitější světové politické události 20. století. Byla vzorem a průkopnicí pro mnoho novinářek. Tento hlas nám bude chybět,“ napsal Van der Bellen.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Karel III. navštívil velikonoční bohoslužbu. Po celou dobu měl úsměv na tváři a vesele mával

Tagy:
Velká Británie Rakousko úmrtí The Guardian novinářka Alexander Van der Bellen Hella Pick Katharine Viner