České koláče jsou v Texasu hit
V Texasu si lidé oblíbili na Ameriku nezvyklou pochoutku – tradiční český koláč. USA jsou pověstné pro své páje a dorty, náš koláč s ovocem je pro místní exotika. Potomci českých přistěhovalců jim dělají reklamu na dálniční zastávce mezi Austinem a Dallasem. V podniku, který nese jméno Czech Stop (Česká zastávka).
„Po celé Americe najdete řadu skvělých pájů a dortů, ale jen na několika málo místech můžete dostat úžasné koláče. Jsou to opravdu dobré ovocné buchty, jejich těsto ale není tak sladké, má spíš nakyslou chuť,“ pronesl pro CNN novinář Bud Kennedy, kterému český vynález naprosto učaroval.
„Takže je to mnohem zajímavější, těsto se plní různým ovocem, například třešněmi, meruňkami nebo broskvemi. Víte, myslím si, že nikdo si nechce sednout jen proto, aby snědl čtyři skořicové rolky. Ale takové čtyři koláče, to vás láká,“ dodal.
Pohlreich o změnách v restauracích: Pamatuju doby, kdy byl číšník král. Ceny se zvýší
Po covidové pandemii drtí restauratéry masivní zdražování surovin i energií. Pesimistické předpovědi se ale v gastronomii podle Zdeňka Pohlreicha opakují už padesát let. „Vždycky na konci roku se říká, že příští rok bude hůř. Vždycky se to nějak přežilo,“ vzpomíná televizní kuchařská legenda. Restauratéři se podle něj se zvyšováním cen vypořádají hlavně změnou v přístupu k surovinám a jejich zpracování. Dostupnost stravování v lepších restauracích se podle něj zároveň oproti dřívějšku podstatně zlepšila.
S českým koláčem je spojené primárně město West, kde vyrostla ikonická čerpací stanice, u které se lidé spíše než na plnou nádrž těší na sladkou pochoutku. „Je to úžasné, všechny ty malé vesničky, které tu vznikaly před 100 nebo 50 lety, se držely historie a české tradice koláčů. Až se nakonec malé město West stalo kvůli koláčům opravdu známým,“ vysvětlil Kennedy.
Koláče proslavil rock
Podle něj se podnik Czech Stop u silnice 35 dostal do širšího povědomí díky studentům, kteří kolem jezdili na univerzitu a také díky rockovým skupinám, které začaly o tamních českých koláčích skládat písně.
„Rádi říkáme, že jsme pekárna, která má náhodou i čerpací stanici, místo abychom říkali, že jsme čerpací stanice, která má náhodou pekárnu. Stali jsme se zastávkou na cestě mezi Austinem a Dallasem,“ sdělila pro CNN Anissa Adamsonová, manažerka Czech Stopu.
Ve Westu jsou i další podniky spojené s českými koláči. Patří mezi ně například Gerik's Ole Czech Bakery. „Ten rozdíl poznáte po chuti, ten rozdíl ucítíte. Když je něco domácí, čerstvé každý den, pak je to to pravé,“ popsal koláče majitel podniku Brian Anderson.
Na celou přeloženou reportáž o českých koláčích v USA se můžete podívat ve videu výše.