CNN: Car je nahý. Ruská armáda není druhá nejsilnější, vojáci opouštějí stíhačky i tanky

Rusové za sebou při útěku z pozic nechávají techniku (14. 9. 2022).

Válka na Ukrajině (14.9.2022 10:00)

Současný ústup ruských vojsk, který vyvolala ukrajinská protiofenzíva na jihu a severovýchodě země, obnažuje podle americké CNN skutečný stav ruské armády. Vojsko Moskvy dlouhé roky halil opar určité mytické velikosti a důstojnosti, ten je ale podle americké stanice pryč. Ruští vojáci teď při útěku ze svých pozic přenechávají Ukrajincům stovky letadel, tanků a armádních vozidel.

„Car je nahý.“ Těmito slovy hodnotí americká CNN stav, kdy se svět seznamuje s reálnými atributy ruské armády. „Opona, která chránila důstojnost ruské armády, se roztahuje a to, co za ní zbývá, rozhodně není druhá nejsilnější armáda světa,“ napsal v analýze novinář Nick Paton Walsh.

Těmito slovy CNN reaguje na současný vývoj války na Ukrajině. Kyjev od září podniká protiofenzívu, a to jak na jihu, tak na severovýchodě země. Právě druhý zmíněný protiútok překvapil celý svět svou razancí a vojenskými úspěchy. Ukrajincům se už totiž podařilo získat poměrně solidní část zabraného území, a to i v těsné blízkosti u ruských hranic.

„Že Moskva nezvládla udržet pozice tak blízko u hranic s vlastním územím, jasně popisuje skutečný stav zásobovacího řetězce a armády,“ míní CNN.

Tanky i letadla zdarma

Sociální sítě plní informace o tom, že se Rusové kolikrát ani nesnaží ukrajinský postup zbrzdit, ale rovnou utíkají. Pryč z pozic, které dlouhé měsíce drželi. Ruský úprk tak obohacuje ukrajinský armádní arzenál. Rusové totiž nestíhají stahovat ani těžkou techniku. Datařský web Oryx uvedl, že jen od minulé středy do neděle za sebou ruští vojáci nechali 338 stíhaček, tanků a armádních vozidel.

Bezradnost ruské armády má ilustrovat i počínání na mezinárodním poli. Moskva totiž shání zbraně, techniku i vojáky, kde se dá. Poohlíží se mimo jiné po pomoci ze Severní Koreje.

CNN se domnívá, že pevné nejsou ani ruské pozice na Krymu. Prezident Volodymyr Zelenskyj se ostatně netají tím, že by chtěl rád osvobodit Ukrajinu celou, včetně částí okupovaných od roku 2014.

Americké médium si všímá, že překotný vývoj na frontě ruská strana příliš nekomentuje. Údajně k tomu má důvod. „Kreml mlčí, protože nezvládá čelit rozdílu mezi svými rétorickými ambicemi a reálnou situací, kdy nechalo Rusko uvíznout své ošuntělé a hladové vojáky v okolí Charkova,“ uzavřela CNN. Absenci informací v oficiálních ruských médiích potvrdil i spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just.

Tagy: