CNN: „Vánoce“ v Izjumu? Rusové nechali Ukrajincům před odchodem tuny vojenského materiálu

Rusové v Izjumu po sobě nechali mnoho vojenského materiálu. (11. září)

Rusové v Izjumu po sobě zanechali velké množství těžké techniky

Bleskový postup Ukrajinců na severovýchodě země zaskočil i Rusy v Izjumu. Zdá se, že okupanti museli opustit město na okraji Charkovské oblasti dost narychlo. Reportáž CNN ukazuje, co všechno po sobě ruští vojáci nechali. Kromě těžké techniky, pěchotních zbraní či nábojů i protitankové miny a dělostřeleckou munici.

Ukrajinci nadále postupují na severovýchodě země a vyhánějí Rusy z Charkovské oblasti. Na některých místech již podle všeho dorazili až k ruské hranici. Okupanti se stáhli ze strategických měst Kupjansk a Balaklija, ale dokonce i z Izjumu. Pro Rusy šlo o důležitou dopravní křižovatku, na které záviselo zásobování značné části okupačních vojsk na východě Ukrajiny.

Že do Izjumu putovaly v minulosti z východu tuny vojenského materiálu, zpozoroval štáb CNN na první pohled. Vyhořelé tanky a další obrněné vozy či vykuchaná transportní vozidla s typickým označením bílého písmene „Z“ odstavené na kraji silnice. Mnoho vojenského materiálu, který po sobě Rusové v Izjumu zanechali, však stále funguje.

„Ještě před několika dny toto místo drželi Rusové. Nyní poskytuje Ukrajině bohatou úrodu opuštěného vybavení. Ukrajinci na ukořistěných obrněných a transportních vozech přemalovávají ruské symboly písmene ‚Z‘,“ komentoval z místa reportér CNN. Ruské tanky, bojová obrněná vozidla i obrovské samohybné dělo – všechny alespoň částečně fungující stroje již brzy budou sloužit ukrajinské armádě.

Další „dárky“ čekaly na ukrajinské vojáky v obytných domech, na dvorcích i v garážích. Desítky beden naplněných pěchotními zbraněmi či náboji, rovněž vyskládané řady dělostřelecké munice nebo protitankových a nášlapných min.

Krvavé střety dělostřelectva

Bitva o Izjum započala v první polovině března. Koncem téhož měsíce Rusko zvítězilo. Tím však boje v okolí tohoto města zdaleka neskončily. Ruská těžká technika, která se pohybovala od Izjumu směrem dál na západ, se velmi často stávala terčem ukrajinského dělostřelectva. Desítky ruských obrněnců v tomto regionu má na svědomí například 93. mechanizovaná brigáda.

Z reportáže CNN je patrné, že je nyní Izjum výrazně poničený. Mnoho budov je zdemolovaných, mosty jsou zřícené. Ruská armáda zde navíc odstavila telefonní i datový signál. Podle štábu CNN se místním obyvatelům ulevilo, když spatřili své osvoboditele.

Rusové zde žili jako prasata

Přesto mají místní stále strach. Lidé se občas odváží vyjít ze svých domovů, aby zamávali na vozidla ukrajinské armády. Většina obyvatel, které CNN oslovila, však byla příliš vyděšená, než aby mohla volně mluvit o tom, co se na místě v posledních měsících stalo. Podle tamních úřadů zemřelo v Izjumu za dobu ruské okupace nejméně tisíc lidí.

Jeden postarší pár souhlasil, že reportérovi CNN poskytne kratší rozhovor. „Ukrajinské vítězství v Izjumu je balzám na duši. Rusové v opuštěných domech ukradli všechno, co šlo. Žili zde jako prasata,“ řekl Valerij. Podle něj okupanti krátce poté, co město obsadili, pochopili, že údajný záměr Moskvy denacifikovat Ukrajinu se zakládá na lži.

„Přišel za mnou ruský dělostřelec a řekl mi, že mě zachránil před nacisty. Vyzval jsem ho, ať mi ukáže jediného nacistu. Snažil jsem se těm vojákům vysvětlit, že jen ničí kdysi blízký vztah mezi oběma národy, zejména v této části země, která je tak blízko ruských hranic. Později se mě vojáci zmateně ptali, koho sem teda přišli osvobodit,“ dodal Valerij.

Tagy: