CNN: Děti bez rodin našly útočiště ve Lvově. Přijely s očima plnýma hrůzy, bály se sirén

Děti ve státním azylovém domě ve Lvově

Děti ve Lvově se připravují na válku

Válka na Ukrajině těžce dopadla nejen na tamní rodiny, ale i na děti z dětských domovů. Ve státním azylovém domě ve Lvově na západní Ukrajině si právě takové děti hrají. Několik stovek z nich tam bylo evakuováno z míst, kam dopadají ruské granáty. Zatím jsou v bezpečí, ale již nyní jsou válkou poznamenané. Svitlana Havryliuková, ředitelka náhradní péče ve Lvově, říká, že jsou děti na válečný konflikt připravené, jejich další evakuace by ale byla velmi náročná. Mluví o tom v reportáži, kterou připravila americká CNN.

Ruská armáda v části země, kde se nachází Lvov, zatím neoperuje. Proto byly děti převezeny z válečných oblastí právě tam. „Když ty děti přijely, bylo vidět, že mají velký strach. Některé děti měly panický záchvat, když tu během dne uslyšely první sirénu. Dívaly se na mě vyděšenýma očima a třásly se hrůzou,“ říká Svitlana Havryliuková, ředitelka náhradní péče ve Lvově.

Několik humanitárních organizací pomáhá zařízením, jako je to ve Lvově, postarat se o děti, které nemají to štěstí, že by žily v rodinách. Po celé Ukrajině, i ve válkou zmítaných oblastech, je jich mnoho, proto v centrech náhradní péče počítají s tím, že v následujících dnech a týdnech přijdou další vlny dětských válečných utečenců. „Jsme připraveni. Jen doufáme, že se tady situace nezhorší, protože pak se budeme muset se všemi těmi dětmi někam přesunout. A to je děsivé. Jsou to jen děti,“ říká k tomu Havryliuková.

I Lvov se připravuje na válečné běsnění

Ve srovnání s jinými částmi země zůstal sice Lvov zatím ušetřen ostřelování a pouličních bojů, i tam se ale už připravují na to, co by mohlo přijít. Ve městě se preventivně zavádí stále více bezpečnostních opatření, na ulici je stále více hlídek a kontrolních stanovišť. Dokonce i některé z tamních krásných historických soch jsou už zahaleny, aby byly chráněny před válečnou devastací.

Podle Johna Shmorhuna, Američana žijícího ve Lvově, je město ideálním cílem pro lidi prchající z válkou nejvíce zasažených oblastí Ukrajiny. „Myslím, že se město připravuje na nejhorší, a jsou připraveni. Vidíme sem přicházet tisíce lidí. Přicházejí rodiny, které hledají místo, kde by mohly zůstat. A myslím, že jedním z cílů těchto rodin je zajistit ubytování pro své děti, aby se nemusely stát uprchlíky a odejít do zahraničí,“ říká Shmorhun, který jako dobrovolník spolupracuje s Ukrajinskou vzdělávací platformou, nevládní organizací poskytující primárně humanitární pomoc lidem mířícím k hranicím. V těžkých válečných dobách ale dobrovolníci této organizace pomáhají i těm, kteří opustili své domovy, ale nechtějí opustit svou zemi.

Z Ukrajiny už do zahraničí kvůli válce uprchly dva miliony lidí, uvedl v uterý na Twitteru vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi. Mnoho uprchlíků ale míří z válkou zasažených oblastí do jiných ukrajinských měst, mezi nejčastější destinace, kam směřují přitom patří právě Lvov. Starosta města přitom již v pondělí uvedl, že Lvov téměř vyčerpal své možnosti pomoci lidem prchajícím před ruskou invazí a požádal o pomoc mezinárodní organizace.

Tagy: