Kvůli ruské invazi hrozí celosvětová válka, varuje americký generál. Obavy má i z Číny

Mark Milley

Diplomatická izolace Ruska

Americký generál a předseda sboru náčelníků generálních štábů USA Mark Milley varoval, že válka na Ukrajině může reálně přerůst ve světový konflikt. Své obavy zmínil na tiskové konferenci, kterou svolal americký ministr obrany Lloyd Austin, informovala americká stanice CNN. Podle Milleyho představuje velké nebezpečí i Čína.

„Ruská invaze na Ukrajinu ohrožuje mír a bezpečnost Evropy, možná i celého světa,“ citovala CNN generála Milleyho. Podle něj se z celého světa v důsledku ruské invaze postupně stává nestabilní prostředí, ve kterém výrazně roste riziko mezinárodního konfliktu. Generál během svého projevu varoval i před Čínou.

„Nyní čelíme dvěma globálním mocnostem – Číně a Rusku. Obě země disponují významnými vojenskými schopnostmi,“ upozornil Milley. Poté podpořil postoj americké vlády k válce na Ukrajině. Konkrétně vyzdvihl finanční i vojenskou podporu v podobě zbraní, kterou USA Ukrajincům dodává.

Že se Spojené státy obávají Číny, může naznačovat i nový zbrojní kontrakt, který americké ministerstvo zahraničí uzavřelo s Tchaj-wanem. Podle smlouvy by Američané měli ostrovu poskytnout vybavení, výcvik a další věci spojené se systémem protivzdušné obrany Patriot v hodnotě 95 milionů dolarů (2,1 miliardy korun).

Mnoho analytiků se na konci února obávalo, že krátce po ruské invazi na Ukrajinu započne čínský útok na Tchaj-wan. K ničemu takovému ale zatím nedošlo. Čína považuje Tchaj-wan za svou součást a dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Tagy: