CNN: Návrat nukleárních testů po desetiletích klidu? Světoví lídři obnovují jaderné základny

Jaderný test v nevadské poušti (1953)

Jaderné velmoci znovu zbrojí

Rusko, Čína i Spojené státy zvyšují aktivitu ve svých zařízeních pro jaderné testy, uvádí stanice CNN na základě získaných satelitních snímků. Státy se podle Jeffreyho Lewise z Institutu pro mezinárodní studia v Middlebury mohou vrátit k testování jaderných zbraní. K doposud posledním zkouškám došlo ze strany mocností v 90. letech.

Mocnosti podle CNN postavily nová zařízení v testovacích oblastech, vykopaly tunely, vybudovaly silnice a sklady a posílily jejich provoz. Stanice upozorňuje, že nic nenasvědčuje plánovanému testu v dohledné době. Ze satelitních snímků pouze vyplývá, že zařízení se oproti posledním letům rozšířila. Jedná se o oblasti na západě Číny v Sin-ťiangu, na ruském poloostrově v Severním ledovém oceánu a v americkém nevadské poušti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prezident Pavel vystoupil na Valném shromáždění OSN. Odsoudil aktivity Číny u Tchaj-wanu

„Pozorujeme hodně náznaků, že by Rusko, Čína i Spojené státy mohly znovu spustit jaderné testy,“ zhodnotil pro CNN Jeffrey Lewis, který se šíření jaderných zbraní věnuje v Institutu pro mezinárodní studia v Middlebury. Poslední podzemní jaderný test přitom ze tří mocností provedla Čína v roce 1996. Následně vstoupila v platnost Smlouva o všeobecném zákazu jaderných zkoušek, USA ani Čína ji však nikdy neratifikovaly.

Hrozba, kterou jaderné testy přinášejí, podle Lewise spočívá v možném povzbuzení závodů ve zbrojení mezi velmocemi. „Dopady jsou takové, že utratíme obrovské sumy peněz, přestože nijak nezvýšíme vlastní bezpečnost,“ vysvětlil. „Je jasné, že všechny tři země investovaly značné množství času, úsilí a peněz nejen do modernizace svých jaderných arzenálů, ale také do příprav úkonů, které by byly nutné k jadernému testu,“ zhodnotil satelitní snímky plukovník amerického letectva ve výslužbě Cedric Leighton.

Ruský prezident Vladimir Putin v únoru bez odkazu na jakékoliv zdroje uvedl, že Washington zvažuje obnovení jaderných testů. „Pokud provedou testy, my je provedeme také. Nikdo by si neměl dělat nebezpečné iluze, že globální strategická rovnováha může být zničena,“ citovala ho tehdy agentura Reuters. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov později v dubnu odmítl spekulace, že by se Rusko chystalo ke zkoušce atomových zbraní. „V současné chvíli všichni dodržují zákaz testování. Není, co říct více,“ sdělil tehdy novinářům.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tanky Abrams do týdne na Ukrajině: Biden oznámil další pomoc za víc než sedm miliard

Tagy: