CNN: Raněný Ukrajinec se v zákopech držel dva týdny. Neváhal na sebe povolat dělostřelectvo

Ukrajinský voják Serhij zažil zhruba dvoutýdenní uvěznění v zákopech u Bachmutu.

CNN: Ukrajinský voják zůstal zraněný několik dní v zákopech

Měl poraněné nohy, byl sám a kolem něj se pohybovali pouze ruští nepřátelé. Ukrajinský voják Serhij má za sebou neuvěřitelný příběh. Zhruba dva týdny zůstal uvězněný v zákopech poblíž Bachmutu, ze kterých se nemohl jen tak dostat. Na svoji pozici dokonce přímo zavolal ukrajinské dělostřelectvo. Nejenže přežil, ale nakonec se mu podařilo z místa uprchnout. Jeho cestu nyní popisuje americká stanice CNN.

„Byl jsem zraněn na obou nohách. Hned jsem si po nich sahal, abych se ujistil, že tam stále jsou,“ vypráví Serhij začátek svého příběhu. CNN popsal, že se svojí jednotkou bojoval ve vesnici Kliščijivka poblíž Bachmutu. Místa, které zná již téměř každý, kdo se o válku na Ukrajině zajímá.

Vojáci se dostali pod palbu ruských minometů, které zranily i právě Serhije. Další na tom byli ještě hůře. K jednotce se dostal záchranný tým, ale Serhij trval na tom, aby napřed odvezli vojáky s těžšími zraněními. Byl ochoten se zakopat a vyčkat.

Další týmy se sice pokoušely na místo vrátit, dostaly se ale pod palbu Rusů. Nikdo se tak k Serhijovi a dalším vojákům nedokázal přiblížit.

Pomoc se k nim dostávala aspoň pomocí dronů. „Náš velitel nám takto poslal jídlo, léky na bolest, vodu a dokonce i cigarety se zapalovačem. Chtěli jsme si zakouřit,“ popsal pro CNN. Doplnil, že s vodou panovaly problémy, protože se kvůli shozům téměř každá láhev roztříštila.

K pozicím Ukrajinců se později dostal ruský dron, který na ně shodil granát. Dopadl přímo na vojáka ležícího vedle Serhije. „Já sice utrpěl další zranění, ale on na tom byl podstatně hůře. Dva lidé z jeho brigády ho odnesli pryč a mě došlo, že jsem zůstal sám,“ pokračoval ukrajinský voják.

Následující tři dny tak byl na místě odkázán jen sám na sebe. Poblíž byli pouze jeho nepřátelé. Rusové se začali přibližovat natolik, že je Serhij bez problémů slyšel. Byli jen několik málo metrů od něj. Odhodlal se tak k na první pohled šílenému kroku. Vysílačkou šeptem udal svoji pozici velitelům a přivolal na sebe palbu ukrajinského dělostřelectva.

Tu se mu podařilo přežít a tak se nakonec odhodlal z místa dostat vlastním úsilím. Jeho velení mu totiž vzkázalo, že k němu poslalo už několik záchranných týmů, ale žádný se k němu nedokázal přiblížit. Navíc měly své vlastní padlé. Serhij se nakonec mohl jen „modlit a pokusit se odplazit pryč“.

„Byla to jediná možnost jak utéct a už jsem ani nedoufal, že přežiju,“ řekl později v nemocnici CNN. Jeho plíživý útěk nakonec uspěl. A to i přesto, že kvůli zranění nemohl téměř vůbec použít nohy, které mu mezitím začaly hnít.

Tagy: