Zelenskyj požádal o všeobecnou mobilizaci. Českým firmám hrozí masivní odchod pracovníků

Ukrajinská vlajka na Úřadu vlády ČR

Reportérka CNN Prima NEWS na Ukrajině. Jak popisuje aktuální dění v zemi?

Dopady války na Ukrajině mohou způsobit řadě českých firem personální problémy. Nehrozí totiž pouze vlna přílivu ukrajinských utečenců, ale zejména návrat Ukrajinců, kteří zde pracují, do vlasti, aby bojovali proti ruské agresi. Země již jedná o kompletní mobilizaci. Podle informací z ukrajinské ambasády v České republice by se týkala také ukrajinských občanů v ČR.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dopoledne požádal parlament o vyhlášení úplné mobilizace. Ta by mohla týkat i ukrajinských občanů v ČR, potvrdila Tetiana Okopna z ambasády v České republice. „Aby ale byli mobilizováni, musí jet na Ukrajinu a nahlásit se na odběrové místo,“ sdělila pro CNN Prima NEWS.

Ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis ve čtvrtek ráno predikoval, že se někteří Ukrajinci budou chtít vrátit do své vlasti. Masivní příchod svých krajanů do Česka neočekává. Migrace bude podle něj probíhat v rámci Ukrajiny.

„Nevylučoval bych, že Ukrajinci, kteří žijí tady v České republice, se budu snažit nějakým způsobem dostat domů, protože na Ukrajině mají své rodiny. Určitě budou také tací, kteří budou chtít bránit svou vlast, protože bude bojovat nejen armáda, ale také teritoriální sebeobrana. Kdyby se ruská vojska rozhodla zahájit nějaké pozemní operace ve městech, tak se střetnou s velmi tvrdým odporem,“ sdělil velvyslanec na tiskové konferenci v reakci na dotaz CNN Prima NEWS.

Ve čtvrtek dopoledne požádal ukrajinský prezident tamní parlament o vyhlášení kompletní mobilizace.

V takovém případě by to mohlo zasáhnout českou ekonomiku, která je na pracovní síle z Ukrajiny závislá. Konkrétní dopady popsal pro CNN Prima NEWS ekonom Štěpán Křeček.

„V případě vyhlášení mobilizace by někteří ukrajinští pracovníci mohli odejít z České republiky zpět na Ukrajinu. To by bylo pro české firmy nepříjemné, nicméně je otázka, kolik Ukrajinců by skutečně uposlechlo a šlo do války. Ukrajina již nyní není schopna vymáhat všechna svá nařízení, takže lze předpokládat, že by mnozí mobilizační příkaz nevyslyšeli. Naopak je pravděpodobné, že by kvůli válečnému konfliktu mnozí lidé Ukrajinu opustili. To by mohlo pomoci obsazovat volné pracovní pozice v naší zemi, na kterých Češi dlouhodobě nechtějí pracovat,“ sdělil.

Jak se Česko připravuje

V roce 2021 žilo na území České republiky 183 250 občanů Ukrajiny. Spolu s ukrajinskou národnostní menšinou (53 253 občanů ČR) tvoří Ukrajinci největší národnostní skupinu na území České republiky.

Již počátkem týdne o možném odlivu Ukrajinců pro CNN Prima NEWS mluvil například lidovecký poslanec Marek Výborný. „Je možné, že budou muset v rámci nějaké všeobecné mobilizace narukovat. Může to být problém i pro naše firmy, které obchodují s Ukrajinou, případně mají své firmy přímo na Ukrajině,“ varoval lidovec s tím, že vláda je připravena tuto situaci řešit formou různých kompenzací.

S eskalující situací odpovídal na dotaz CNN Prima NEWS po středečním jednání vlády také premiér Petr Fiala (ODS). „Naše vláda je připravená být flexibilní a pokusí se zajistit, aby naši lidé mohli zůstat na pracovním trhu. Chceme náš pracovní trh otevřít více lidem z různých kulturních zemí. V případě mobilizace by se řada Ukrajinců vrátila domů, musíme s tím počítat. I v případě výrazného ohrožení, protože by chtěli být ve své vlasti,“ sdělil.

Ministr vnitra však předpokládá spíše s příchodem Ukrajinců. „S možným odchodem musíme počítat. Je tu 200 tisíc Ukrajinců, kteří mají dlouhodobý pobyt a 60 tisíc krátkodobý. Budeme se snažit zajistit 60 tisícům lidí pobyt dlouhodobější, aniž by museli jet do Kyjeva. Diskutujeme o odlivu pracovní síly a predikujeme, že spíš lidé budou přicházet,“ sdělil ve středu na dotaz CNN Prima NEWS.

Tagy: