Co hrozí zadrženému Bohu šaškovi ze sekty v Plasích? Místním se ulevilo, zmínili i výhrůžky

Vyšetřovatelé vyslýchali samozvaného Boha šaška.

Reakce na zadržení sektáře

Policisté zadrželi a obvinili vůdce náboženské sekty Ohnivý drak z Plas Lukáše Stančíka, který si říká Bůh šašek. Podle právníka Jana Černého může skončit za mřížemi až na několik let. Členové sekty jsou z tohoto dění zaskočeni. Místní pro CNN Prima NEWS ale uvedli, že si oddechli. O návratu Stančíka zpět do Plas nemá zájem ani vedení obce.

Policisté podle informací CNN Prima NEWS zasahovali v domě v Plasích, kde sekta sídlí, v noci na středu. Šestačtyřicetiletého vůdce uskupení zadrželi. Kriminalisté zahájili trestní stíhání osoby kvůli pěti přečinům.

ČTĚTE TAKÉ: Vůdce sekty z Plas šokoval slovy o hromadné sebevraždě členů. Zemřít má podle něj i miminko

„Jedná se o šíření poplašné zprávy, pomluvy, vyhrožování s cílem působit na úřední osobu, podněcování k nenávisti vůči skupině osob a omezování jejich práv a svobod a podněcování k trestnému činu,“ shrnula mluvčí policie Eva Červenková.

Podle advokáta Černého nyní Stančíkovi hrozí až pětiletý trest. „Vzhledem k tomu, že přečinů je pět, je možné, že pokud bude uznán vinným, soudní senát bude určitě uvažovat o horní polovině trestní sazby,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Zájem kriminalistů se na Stančíka a jeho ovečky upřel hlavně po nevydařeném domácím porodu, na jehož následky tragicky zemřela žena. Vůdce sekty přitom vše sdílel na sociálních sítích a tvrdil, že mrtvou rodičku posedl duch báby šedivé – entity, kterou musí muži ze žen vymlátit.

Ve středu se objevilo před domem sekty i několik jejích členů. Tři ženy s malým miminkem a jeden muž nasedali do auta a narychlo odjížděli. „Policie vše musí vyšetřit. Lukáš udělal videa a oni ho chtějí z něčeho obvinit, tak musím jít na výslech,“ řekl jeden z členů.

„Obvinit tady můžete kdekoho z čehokoli. Teď se to má prokázat. Policie nám zabavila veškerou elektroniku a telefony, takže musíme jet do Plzně do banky,“ okomentoval zadržení další z náboženského uskupení.

Starostka zmínila řadu výhrůžek

V tu samou chvíli, kdy policisté vyslýchali dopoledne zadrženého vůdce sekty, se měl otec dítěte, jehož matka zemřela po domácím porodu v nemocnici, sejít pod dohledem sociálních pracovníků s novorozenou holčičkou. Podle lidí ze společenství se s dcerou setkává jednou za týden na úřadech.

Na zdejší radnici se množí stížnosti obyvatel v souvislosti s aktivitami náboženského sdružení. „Máme obavy, které pramení z jejich neustále se stupňující agrese a výhružek zveřejňovaných na sociálních sítích,“ sdělila pro CNN Prima NEWS starostka Plas Eva Kantor Pořádková (nestraník).

VIDEO: Jak probíhalo zadržení?

Potvrdila také, že další výhružky vůdce sekty měly mít údajně souvislost se zdejší základní školou. Policie proto na místě posílila hlídky. Že Stančík skončil v rukou policie, místní kvitují.

„Taková zpráva mi udělala radost, sousedům určitě taky,“ řekl jeden z místních, což potvrdili i další sousedé. O tom, jestli se Bůh Šašek do Plas vrátí, bude v následujících hodinách rozhodovat soud.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Brutální incident na Černém Mostě. Muž zkopal řidiče autobusu, považoval ho za Ukrajince

Tagy: