Otec ze sekty „Boha šaška“ chce dcerku do péče. Matka jí zemřela při domácím porodu

Žena, která prodělala porod v sídle sekty v Plasích, prodělala mozkovou smrt.

Kauza tragického porodu v sektě na Plzeňsku: Otec chce dítě do péče

Otec holčičky, které v nemocnici zemřela matka po tragickém domácím porodu, dál usiluje o svěření dítěte do péče. Dívka je zatím u pěstounů. Muž totiž nepracuje a žije s náboženskou skupinou v Plasích. Vůdce sekty Lukáš Stančík alias „Bůh šašek“ na jednom z posledních videí vulgárně vyhrožuje kriminalistovi, který smrt matky děvčátka vyšetřuje.

„Tak pojď ty z**de policajtskej. Zvu tě sem, mám tady boxerky, uvidíš. Balit ženský, který jsou v podobný situaci? Jseš parchant.“ Tak spílal ve videu na sociálních sítích vůdce náboženské sekty v Plasích Stančík alias „Bůh šašek“ vyšetřujícímu policistovi, který se snaží zjistit okolnosti tragického domácího porodu.

ČTĚTE TAKÉ: Detaily případu vraždy 19leté dívky v Praze. Policie zná možný motiv, muž se částečně přiznal

Z dalších nahrávek je patrné, že Stančík dlouhodobě odmítal zdravotní péči pro členky sekty. „Nikdo z naší komunity si nepřeje, aby se někdo hrabal v p*pině naší členky jen kvůli razítku pro pojišťovnu,“ řekl v jednom z dřívějších videí vůdce.

Lidé z náboženské skupiny Ohnivý drak nepracují a odmítají být součástí sociálního systému. Podle informací CNN Prima NEWS se Stančík před časem nastěhoval do domu muže, z jehož syna údajně vylákal nemalý obnos.

„Pobýval u nás rok a dva měsíce. Se synem si založili společný účet, takže syn naletěl. Vložil tam okolo 800 tisíc korun,“ popsal muž, který má s „Bohem šaškem“ negativní zkušenost. Stančík se však brání, že nešlo o nic protizákonného. „Přispěli i další lidé, dohromady jsme dali 1,1 milionu korun. Z toho jsme žili,“ uvedl po telefonu redakci.

Dvaačtyřicetiletá žena, která minulý týden v sídle sekty porodila, zůstala dlouhých 12 hodin propojena s miminkem pupeční šňůrou, a to až do chvíle, kdy upadla do kómatu. Později v nemocnici zemřela. Miminko se lékařům podařilo zachránit.

Otec dítěte kromě potvrzení, že ho chce zpět do péče, nechce celou věc blíže komentovat. Policisté zatím nikoho neobvinili.

Nejdřív chvála, poté kontrola emocí

O náboženské skupině promluvil ve vysílání CNN Prima NEWS odborník na tuto problematiku Jakub Jahl. „Vím o velkém množství trestních oznámení, která byla v minulosti na vůdce sekty podána. On sám se ale kriminalistům vysmívá se slovy, aby jim zemřely děti,“ upozornil v pořadu Zprávy Plus.

Sdílel i osobní zkušenost s „Bohem šaškem“. „Své příznivce získává tak, že je ze začátku chválí a mluví o nich jako o moudrých lidech. Často tvrdí, že má vhled do duše člověka a vidí v daném jedinci něco zvláštního,“ přiblížil metody samozvaného gurua.

„Jenže pak začne nenápadně kontrolovat vaše chování a emoce. Během několika hodin vedle něj se cítíte pod velkým tlakem a bojíte se autenticky reagovat,“ poznamenal Jahl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Uprchlého vězně našli v zahradním domku na Děčínsku. Policie zveřejnila video z jeho zadržení

Tagy: