Co nám napovídají barvy na houbičkách na nádobí? Elitní uklízečky prozradily tajné triky

Co barva, to jiný účel

Barevné houbičky na nádobí

Modrá, žlutá, červená a zelená – to jsou nejčastější barevné varianty kuchyňských houbiček. Nejedná se o žádný módní výstřelek, nýbrž každý odstín má svojí speciální tvrdost. Reportér CNN Prima NEWS se obrátil na znalce v oboru a zjištění mohou být pro spoustu lidí překvapující.

Podle nejsledovanější uklízečky Kateřiny Brožové jsou nejměkčí žluté a modré houbičky. „Ty můžeme používat na sklo, lesklé povrchy, baterie. Bohužel moc nám toho nevydrhnou,“ uvedla Brožová. „Potom tady máme střední tvrdost, to je červená houbička,“ dodala. Nejtvrdší podle ní bývá zelená houbička. Ta je určená zejména na odstraňování připálenin z pánví.

ČTĚTE DÁLE: Staré bankovky už brzy nevyměníte ani v bance. V oběhu jich jsou miliony, jak je poznat?

Důležitou roli při investici do houbiček hraje zejména cena. Ty úplně nejlevnější žádnou zvláštní vlastnost nemají. „Úplně ty nejlevnější jsou všechny stejné. To je docela problém. Lidé vidí rozlišení podle tvrdosti a vezmou třeba modrou na čištění baterie,“ upřesnila specialistka na ekologický úklid Eliška Popková.

Všechno jinak, hlásí výrobci

Oslovený výrobce kuchyňských houbiček vrhá na celou barevnou teorii trochu jiný pohled. „Ono je to jiné, protože tu jsou různí dodavatelé. Může se stát, že budete mít zelenou drsnější a červenou naopak jemnější,“ popsal výrobce.

Rozdíly mohou být i na drhnoucí straně houbiček. Experti doporučují dbát zvýšené opatrnosti, protože některé houbičky mohou nádobí nepěkným způsobem poškrábat.

„Vždycky potřebujete, aby ta houbička něco nasála,“ připomněla jednu ze zásadních vlastností kuchyňských pomocníků předsedkyně České asociace úklidu a čištění Irena Bartoňová–Pálková. Zároveň podotýká, že sací schopnosti nesouvisí s barevným rozlišením.

Kuchyňské houbičky mohou být nejkontaminovanějším náčiním. K dezinfekci bakteriemi zamořených prostředků můžeme zkusit osvědčený recept hospodyněk. Špinavou houbičku dáme do misky s vodou, přidáme ocet, pár kapek citronu a vložíme houbičku na minutu do mikrovlnné trouby. Případně ji můžeme vyprat s ostatním nádobím v kuchyňské myčce.

A tajný tip Ládi Hrušky? „Když na houbičku nakapeme aromatický olejíček a ukryjeme ji někam do koupelny, třeba pod skříňku, tak nám krásně provoní interiér,“ prozradil legendární kutil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z pultů do pěti let zmizí hnědá vajíčka. Bílé slepice mají být ekonomicky výhodnější

Tagy: