Co vidí Rusové v televizi? V Charkově střílela ukrajinská armáda, tvrdí občanům média

Ruský prezident Vladimir Putin při projevu v ruské televizi, když oznámil invazi na Ukrajinu

Jak to vnímají Rusové?

Jak vnímají konkrétní události na Ukrajině Rusové? Pokud sledují výhradně ruské zpravodajství, tak mají o situaci úplně jiný obrázek než my. Příkladem je obří výbuch v Charkově, jehož následky exkluzivně natáčel štáb CNN Prima NEWS. Podle ruských médií ho má na svědomí ukrajinská armáda.

Ve středečních poledních zprávách kanálu RT, který je ve světě považován za hlásnou troubu Kremlu, se divák například dozvěděl, že za obří výbuch na charkovském náměstí Svobody může ukrajinské dělostřelectvo.

„Vzhledem k rozmístění ruských a ukrajinských sil došli všichni včetně Ukrajinců k závěru, že administrativní budova dostala zásah z ukrajinské strany. Je jasné, že na tom pracovaly ukrajinské tajné služby. Důvody jsou zřejmé, jde o provokaci, kterou chtěly hodit na Rusko,“ řekl ruský vojenský reportér Viktor Baranec.

Proruská média neustále připomínají, že armáda útočí pouze na vojenské cíle, nikdy ne na civilní. Výjimkou je televizní vysílač v Kyjevě. Ten prý Rusové sestřelili proto, aby zabránili vysílání ukrajinské propagandy.

„Moskva vždycky zdůrazňovala, že nemá v plánu okupovat Ukrajinu a že nebude cílit na obytné oblasti, ale ani to nezabránilo šíření paniky,“ uvedla reportérka RT Maria Finošinová.

Štáb CNN Prima NEWS popsal situaci z místa jinak

Obrovské škody na civilním majetku naopak RT ukazuje na území, ze kterých proruské milice na východě země vytlačily ukrajinskou armádu. „Toto jsou nejnovější obrázky z vesnice, která se údajně dostala pod kontrolu luhanských ozbrojených sil. Obyvatelé ukazují následky bojů. Jak můžete vidět, domovy i infrastruktura jsou zničené,“ okomentoval moderátor RT Sean Thomas.

„Čekali jsme na naše zachránce. Hodně nám pomohli. Ukrajinští vojáci jsou monstra. Chtěli, abychom umřeli,“ popsal údajně obyvatel Šastje. „Jsem ráda, že je to za námi. Jsme místní a víme, kdo co ostřeluje. Když Ukrajina ostřeluje naše školky, školy a domy, jak bychom je mohli mít rádi? Díky bohu, že jsou pryč,“ měla dodat další obyvatelka.

Evropská unie a západní sociální média kanály RT a Sputnik blokují. Označují je za propagandistické a dezinformační. Živé vysílání nejde v Česku sledovat. Například právě v Charkově byl několik dnů také štáb CNN Prima NEWS ve složení reportérka Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger.

Jak ukázali ve svých reportážích, místní jsou schovaní v krytech a bojí se dalšího bombardování ze strany ruské armády, která se od začátku invaze snaží město obsadit. Nakonec se štáb kvůli obavám o bezpečnost přemístil do Poltavy.

Tagy: