Ukrajinci Čobo a Gabor modernizují v Česku ruské tanky. Vylepšené stroje míří do první linie

Místopředseda ruské bezpečnostní rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv vyjádřil znepokojení nad českou modernizací tanků sovětské výroby T-72. Česká zbrojařská firma jich ve Šternberku modernizuje zhruba stovku, tanky zamíří na Ukrajinu.

Recept na modernizaci starého tanku je jednoduchý – rozeberete ho do šroubku, prošpikujete moderní technikou a opět složíte dohromady. Důležitou ingrediencí je ale zkušený personál a tím jsou ukrajinští specialisté, kteří doplňují české kolegy. Ve Šternberku jich pracují desítky a stále přibývají další.

„Aktuálně zaměstnáváme zhruba čtyři procenta ukrajinských zaměstnanců, případně zaměstnanců, kteří mají ukrajinské kořeny. Pro nás je to důležité, protože jsou velice motivovaní, aby dělali na technice, která jim putuje k obraně jejich vlasti,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Zdeněk Novobilský, výkonný ředitel Excalibur army spol. s r. o.

Jsou mezi nimi i Gabor a Čobo. Když vypráví o tom, jak často volají domů svým blízkým, mají v očích slzy. „U nás na Ukrajině pořád vypínají elektřinu. Tři hodiny denně mají světlo. My voláme domů a je to špatné,“ popsal mechanik Čobo.

A právě to motivuje ukrajinské specialisty nejvíc. „Kamarád, který tady pracuje už delší dobu, mi řekl, že staví tanky pro Ukrajinu. Jsem z Ukrajiny a taky jsem to chtěl dělat. Všechno pro Ukrajinu, aby bylo líp a klid,“ popsal zase Gabor. „Řekli jsme si, že nejlíp uděláme pro Ukrajinu, když pomůžeme tady stavět tanky a vojenskou techniku, kterou pak pošleme domů válčit. Tak jsme tu zůstali,“ vysvětlil Čobo.

Tanky procházejí skutečně rozsáhlou modernizací, během které dostávají mimo jiné aktivní obranu a také moderní systém řízení střelby. „Má posílený výkon motoru, nové komunikační systémy, má vlastně digitální diagnostiku, lepší zaměřovací systémy a daleko větší šanci na přežití na bojišti,“ doplnil tiskový mluvčí holdingu Czechoslovak group Andrej Čírtek.

„Tato česko-nizozemsko-americká aktivita, kterou koordinuje české ministerstvo obrany, je opravdu vzorovým příkladem mezinárodní obranné spolupráce a samozřejmě je také konzultována s ukrajinskou stranou a odpovídá jejím potřebám,“ dodal k tomu český premiér Petr Fiala (ODS). Dodávky modernizovaných tanků na Ukrajinu začaly už loni. Do konce letošního roku by jich měla být téměř stovka.

Tagy:
Ukrajina Šternberk ODS Petr Fiala Česko Ukrajinci technici Ministerstvo obrany České republiky T-72 Czechoslovak Group