Čtyři hodiny na tabletu denně? Pro pětinu českých školáků realita

Čtyři hodiny na tabletu denně? Pro pětinu českých školáků realita

INTERVIEW 7.9.2021

Distanční výuka, které se v uplynulém roce nevyhnul žádný český školák, vedla nejen ke zhoršení znalostí českých dětí, ale také k výraznému nárůstu počtu závislých na tabletech, smartphonech a online hrách. Plná pětina českých školáků trávila během lockdownu čtyři a více hodin denně hraním her a surfováním na internetu. Více než čtvrtina pak této aktivitě věnovala dvě až tři hodiny denně, vyplývá z průzkumu agentury Ipsos pro společnost Samsung Electronics. Se začátkem nového školního roku tento problém znovu narůstá a může se promítnout do špatného prospěchu dětí i jejich psychické pohody.

„Tablet a smartphone patří mezi nejoblíbenější kratochvíle dětí. Pro rodiče bývá snadné dětem povolit hraní her, když potřebují čas na práci nebo domácí úklid. Málokdy ale pamatují na nastavení různých omezení, včetně blokování nevhodného obsahu,“ říká Miroslav Kořen, generální ředitel bezpečnostní společnosti Kaspersky pro region střední a východní Evropy. Většině rodičů stačí občasná fyzická kontrola, co a jak dlouho děti na chytrém zařízení dělají, a když se jim zdá, že mají tablet nebo telefon dlouho, seberou jim ho. Nikdy ale nemají přesnou představu o tom, kolik času dítě strávilo online a jaké stránky nebo aplikace přitom využívalo.

Chytrý hlídač i pomocník

„Rodiče nemohou neustále fyzicky kontrolovat, zda dítě používá mobilní telefon a jaký obsah navštěvuje. Zabavování smartphonů a tabletů také příliš nefunguje, děti jsou velmi vynalézavé a dokáží se k vytouženým zařízením a internetu dostat. Ovšem chytrou aplikaci rodičovské kontroly, jakou je Kaspersky Safe Kids, tak jednoduše neobejdou,“ vysvětluje Miroslav Kořen. Rodiče mohou v této aplikaci nastavit denní časový limit a určit, jaký obsah mohou děti využívat a jaký ne – a to i nad rámec věkového omezení, které je v aplikaci přednastaveno.

Rodič aplikaci ovládá vzdáleně přes internetový účet, na kterém může prostřednictvím počítače, notebooku, tabletu nebo telefonu měnit nastavení, sledovat online aktivity dítěte nebo se dozvědět, že v jeho tabletu nebo smartphonu se brzy vybije baterie a upozornit ho tak, že je třeba zařízení nabít. Prostřednictvím rodičovského účtu lze nastavovat filtry pro blokování nevhodného obsahu na internetu a u aplikací, sledovat statistiky, co dítě dělá online a dostávat od něj zprávy. A všechna tato nastavení upravovat.

Vyhledá dítě, které nepřišlo včas domů

To ale není vše. Kaspersky Safe Kids dokáže dítě ochránit i na dálku. Díky GPS lokaci umí v reálném čase ukázat, kde se zrovna dítě nachází nebo stanovit bezpečnou oblast, v níž se dítě může pohybovat a pokud ji opustí, aplikace na to rodiče ihned upozorní. Zpětně lze kontrolovat, kolik času dítě strávilo online, ale také třeba co vyhledávalo na YouTube, nebo se v reálném čase dozvědět, že se pokusilo navštívit stránky s nevhodným obsahem. A podle toho aktualizovat nastavení filtrů pro nevhodný obsah.

Časové limity pro používání zařízení lze nastavit i na konkrétní úseky dne a měnit podle dnů v týdnu, či upravovat podle situace na dálku prostřednictvím účtu My Kaspersky. „Rodič má tedy vždy jistotu, že dítě netráví u online her a internetu zbytečně mnoho času a zároveň se nedostane k obsahu, který pro něj není vhodný,“ konstatuje Miroslav Kořen. Aplikace rodičovské kontroly Kaspersky Safe Kids funguje na všech zařízeních s operačními systémy Windows, MacOS a na mobilních zařízeních.

Tagy:
YouTube tablet on-line výuka děti tablety Internet Střední a východní Evropa Ipsos skutečnost Microsoft Windows Kaspersky Lab Samsung Electronics macOS