Ozbrojený muž se snažil dostat na mítink Trumpa. Asi jsme zamezili dalšímu atentátu, říká šerif

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump gestikuluje k publiku při odchodu z předvolebního mítinku na ranči Calhoun ve městě Coachella,

Trump i Harrisová na poslední chvíli loví nerozhodnuté voliče

Americká policie zadržela poblíž volebního mítinku Donalda Trumpa v Kalifornii ozbrojeného muže. U sebe měl několik zbraní a také falešné průkazy. Podle místního šerifa tak policisté zřejmě zabránili dalšímu pokusu o atentát na republikánského uchazeče o Bílý dům.

Nedaleko předvolebního shromáždění Donalda Trumpa v kalifornském městě Coachella byl v sobotu zatčen 49letý muž z Las Vegas s nabitou střelnou zbraní a velkokapacitním zásobníkem, uvedl v neděli šerif okresu Riverside Chad Bianco podle stanice ABC7.

ČTĚTE TAKÉ: Deportace, město bezdomovců a „zkásnout“ Evropu kvůli Ukrajině. Trump odhaluje své plány

Policisté podle něj při kontrole řidiče černého SUV na stanovišti přibližně kilometr a půl od shromáždění v autě našli brokovnici, nabitou pistoli a velkokapacitní zásobník. Řidič měl u sebe mít také falešné novinářské a další průkazy. Muž identifikovaný jako Vem Miller byl vzat do vazby, kde mu bylo sděleno obvinění z nelegálního držení zbraně.

Bianco v neděli pro Southern California News Group uvedl, že Miller, který je podle něj členem pravicově orientované protivládní skupiny, plánoval Trumpa zabít, a že mu policisté plán překazili. „Pravděpodobně jsme zabránili dalšímu pokusu o atentát,“ řekl šerif. Stanice KTLA nicméně připomíná, že Bianco je nepokrytým příznivcem Trumpa.

Podezřelý Miller byl ještě v sobotu propuštěn na kauci pět tisíc dolarů s tím, že se má v lednu dostavit k soudu. Podle kanceláře šerifa neměl incident nakonec vliv na bezpečnost Trumpa ani účastníků akce.

Incident se odehrál jen krátce poté, co americký prezident Joe Biden řekl, že nařídil vládním složkám, aby posílily ochranu exprezidenta Donalda Trumpa na úroveň, jakou disponuje úřadující šéf Bílého domu.

Zvýšená bezpečnostní opatření

Trump se stal terčem atentátu letos 13. července. Na předvolebním mítinku v Pensylvánii se ho pokusil zastřelit dvacetiletý Američan. Exprezident vyvázl se zraněním ucha, jeden z jeho příznivců ale přišel o život. V polovině září pak Trumpa několik hodin sledoval ozbrojený muž. Policie ho zadržela, obviněný je z pokusu o atentát.

Po těchto dvou incidentech a přetrvávající hrozbě ze strany Íránu zvýšil štáb Donalda Trumpa požadavky na bezpečnost, včetně přepravy vojenskými letadly a dodatečných bezpečnostních opatření v terénu na jednotlivých zastávkách volební kampaně bývalého prezidenta a republikánského kandidáta, uvedly pro americkou stanici CNN tři obeznámené zdroje.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Magické setkání s Donaldem i „ukradené“ volby. Melania Trumpová vydala knihu, mnohé tají

Tagy: