Chabý rétor Trump? Exprezident mluví výrazně déle, nadává a lže, analyzuje New York Times

Donald Trump na volebním mítinku v Pensylvánii

Trump ve Wisconisnu

Americký exprezident Donald Trump, který se za republikány pokouší znovu probojovat do Bílého domu, je znám svými plamennými projevy, kterými sice dokáže strhnout své příznivce, ale zároveň při nich často hlásá nepravdy či dezinformace. V poslední době se jeho upravování reality k obrazu svému ještě více prohlubuje. Stejně tak ale čím dál více ve své řeči ztrácí směr a takříkajíc i „niť“. Uvádí to analýza deníku The New York Times (NYT), která se podívala na jeho projevy v průběhu let.

V rozhovoru pro Fox News si Trump stěžoval na debatu na půdě ABC. Vadilo mu, že ho moderátoři často opravovali kvůli nepravdivým výrokům, zatímco jeho demokratickou soupeřku Kamalu Harrisovou nikoliv.

ČTĚTE TAKÉ: Magické setkání s Donaldem i „ukradené“ volby. Melania Trumpová vydala knihu, mnohé tají

„A mě opravovali furt, prakticky pokaždé, když jsem něco řekl. Myslím, že tak devětkrát nebo jedenáctkrát. A diváci byli absolutně... šíleli z toho,“ pronesl Trump. Problémem však je, že debata se uskutečnila bez publika a tudíž bez diváků, kteří by tak podle jeho slov měli „šílet“, jak popisuje portál Mediaite.

Otázkou je, do jaké míry si Trump upravuje realitu záměrně a jak moc se jednoduše splete. „Jak ubíhá čas, bývalý 78letý prezident má temnější, drsnější, delší, naštvanější, čím dál více nesoustředěné, rouhavější projevy, které se stále častěji zabývají minulostí,“ hodnotí na úvod své analýzy NYT.

Na začátku října při setkání s příznivci ve wisconsinském Milwaukee si popletl Írán se Severní Koreou, když prohlásil, že se ho vůdce KLDR Kim Čong-un „pokouší zabít“. Na severokorejského diktátora má přitom Trump často slova chvály a tvrdí, že mu psal „moc hezké dopisy“. Média se shodují na tom, že při slovech o pokusech o vraždě měl na mysli právě režim v Teheránu, který se k němu a obecně k USA staví velmi negativně.

„Toulá se (v projevech), opakuje, jde od myšlenky k myšlence, z nichž některé jsou jen těžko pochopitelné, jiné zase nedokončené. Další zase fakticky úplně fantaskní,“ uvádí dále NYT. Projevuje se to překvapivě i na jeho profilech na sociálních sítích. Na své vlastní síti Truth napsal, respektive jeho mediální tým, 25. září „Skvělý den v Louisianě“. Na tom by nebylo nic divného. Až na to, že Trump byl ten den v Georgii.

Delší a sprostější rétorika

Podle analýzy se prodlužuje i délka Trumpova běžného projevu. Zatímco jeho průměrný čas v roce 2016, kdy se stal americkým prezidentem, byl kolem 45 minut, nyní mluví v průměru téměř dvojnásobně dlouho – 82 minut. Stejně tak je čím dál více negativnější o 32 procent, než v roce svého volebního vítězství. Trump navíc podle NYT o 69 procent více oproti roku 2016 ve svých projevech dělá něco, co u politiků není příliš hezké, byť to rezonuje – nadává.

Toulky v Trumpových projevech se ukazují hlavně v okamžiku, kdy se vydává do minulosti. Svých příznivců se třeba ptal, zda si pamatují „přistání Charlese Lindbergha v New Yorku“. Lindbergh, který jako první pilot přeletěl Atlantský oceán, však přistál ve francouzské Paříži a to už v roce 1927, tedy skoro 20 let předtím, než se Trump vůbec narodil, jak poukazuje portál televize MSNBC.

Trumpovi bývalí spolupracovníci, kteří se s ním nerozešli v dobrém, jej stále považují za kvalitního rétora. „Můžete Trumpa milovat, nebo naopak nenávidět, ale zkrátka to byl velmi efektivní rétor,“ zhodnotil jej pro NYT jeho bývalý tiskový mluvčí Anthony Scaramucci. On i další někdejší členka Trumpova tiskového týmu však dodal, že v poslední době se exprezident zhoršuje.

PODÍVEJTE SE: Magické setkání s Donaldem i „ukradené“ volby. Melania Trumpová vydala knihu, mnohé tají

Tagy:
Severní Korea politika Írán volby The New York Times analýza vláda Melania Trumpová USA Donald Trump Fox News hlava státu Kamala Harrisová Charles Lindbergh umění, kultura, zábava a média hromadné sdělovací prostředky