Další prezidentští odpadlíci. Boj o Hrad vzdal europoslanec Blaško i zakladatel Krtkova světa

Hynek Blaško a Tomio Okamura

5 přihlášek prezidentských kandidátů má nedostatky

Další prezidentští kandidáti si musí nechat zajít chuť na post hlavy státu. Mezi nimi je například europoslanec Hynek Blaško, který nesehnal dostatek podpisů od svých podporovatelů. Zakladatel Krtkova světa Josef Roušal si v kampani pomohl „prezidentskou písní“, kterou nazpíval Bohuš Matuš, ani ta mu ale nakonec nepomohla. Shromáždil jen sedm senátorských podpisů z deseti požadovaných, přesto se rozhodl svou přihlášku podat.

Své kandidátní listiny podalo na ministerstvo vnitra 21 uchazečů. Už nyní je ale jasné, že se část z nich lednových voleb nezúčastní – zkrátka nesplňují zákonem stanovené podmínky. Někteří zájemci o prezidentskou funkci vzdali svůj boj ještě před termínem pro odevzdání přihlášek, což byl případ třeba Aleny Vitáskové, Iva Mareše či Jakuba Olberta.

V posledních několika dnech vyšlo u dalších uchazečů najevo, že se klání o Pražský hrad definitivně nezúčastní. Europoslanec Hynek Blaško se v průběhu roku rozhádal s hnutím SPD a musel se posléze spolehnout na podpisy od široké veřejnosti. Zákonem požadovaných 50 tisíc jmen na petičních arších ale nesesbíral.

„Drama s mojí kandidaturou na prezidenta skončilo. Nepodařilo se nám posbírat dostatečný počet podpisů,“ oznámil ve čtvrtek na sociálních sítích. Svým fanouškům poděkoval za podporu, podle svých slov se dojímal nad tím, že mu kandidaturu na prezidenta přáli občané ve vysokém věku i celé rodiny.

„Bohužel, vlastenci si nedokázali prosadit ani jediného svého kandidáta. Vše je tak jen o penězích a politických kandidátech. O tom, že média masivně podporovala pouze několik kandidátů a ostatním prostor nedala,“ postěžoval si neúspěšný zájemce o Hrad. Na dřívější dotazy redakce CNN Prima NEWS ke sběru podpisů ale buďto vůbec nereagoval, případně je odmítl s poznámkou, že „takový druh informací neposkytuje“.

Klip od Bohuše Matuše nepomohl

Další prezidentský uchazeč, který neshromáždil dostatečný počet podpisů, byl Josef Roušal. Podnikatel a provozovatel dětského parku Krtkův svět již v průběhu září lákal návštěvníky, aby mu zanechali své jméno na petičním archu u pokladen a podpořili tím jeho kandidaturu. Na pomoc si přizval také zpěváka Bohuše Matuše, který měl v Krtkově světě svatbu se svou nynější ženou Lucíí. Roušalovi složil „prezidentskou píseň“ – ani ta mu ale nepřihrála dostatek podpisů.

Podle webu Seznam Zprávy proto sháněl podporu u senátorů. Deset členů horní komory podle jeho slov přislíbilo svůj podpis, tři z nich si to ale nakonec rozmysleli. Přihlášku na ministerstvo vnitra proto podal jen se sedmi senátorskými podpisy, což na řádnou registraci prezidentského kandidáta nestačilo.

O podporu poslanců žádal bývalý senátor a whistleblower Libor Michálek. To se mu ovšem nepodařilo, přihlášku na ministerstvo vnitra ani nepodal. V případě dolní komory požaduje zákon 20 poslaneckých podpisů.

S heslem „Konec bordelu v Čechách“ chtěl jít do boje o Hrad také Vladimír Boštík, bývalý starosta Vraclavi. Již před pěti lety tvrdil, že údajně shromáždil dostatek podpisů od veřejnosti, v jeden moment dokonce více než současná hlava státu Miloš Zeman. Tehdy ale nakonec svou přihlášku na vnitro nepodal, což zdůvodnil zdravotními problémy po operaci.

I letos tvrdil, že má dost podpisů pro řádnou kandidaturu. Přihlášku přesto neodevzdal, ačkoliv ho tentokrát nesužovaly zdravotní komplikace. „Nemám v této době na to, abych se stal prezidentem. Země potřebuje skutečného odborníka,“ přiznal Orlickému deníku Boštík. Podotkl, že je rozhodnutý volit senátora Pavla Fischera.

Další kandidáti ještě odpadnou

21 kandidátů, kteří stihli odevzdat své přihlášky, hned třetina nesplňuje podmínky pro účast v lednových volbách. Podle ministerstva vnitra dva uchazeči o prezidentskou funkci nemají dost senátorských podpisů, jedním z nich je zřejmě výše zmíněný Roušal. Dalších pět kandidátních listin vykazuje zjevné nedostatky, jako jsou chybějící administrativní údaje či nedostatek podpisů od běžných občanů.

Jména osob, které prošly registračním a kontrolním procesem, zveřejní resort až 25. listopadu. Doposud potvrdilo odevzdání přihlášky do prezidentských voleb 15 zájemců: Andrej Babiš (ANO), Petr Pavel, Danuše Nerudová, Pavel Fischer, Jaroslav Bašta (SPD), Marek Hilšer, Josef Středula, Karel Diviš, Karel Janeček, Tomáš Březina, Tomáš Zima, Denisa Rohanová, Jiří Kotáb, Pavel Zítko a Jan Roušal.

Dalších šest jmen zůstává záhadou. Již nyní je nicméně jasné, že část kandidátů odpadne. Během minulých prezidentských voleb prošlo skrze registrační síto jen devět uchazečů z dvacítky přihlášených. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí navíc upozornil, že několik kandidátů si dosud nezaložilo transparentní účet, za což jim hrozí tučná pokuta.

Tagy:
prezident prezidentské volby kandidát petice volby Hynek Blaško prezidentské volby v ČR 2023 kandidatura Bohuš Matuš kandidát na prezidenta Ministerstvo vnitra České republiky Vladimír Boštík Libor Michálek Josef Roušal