Vzpoura ruských vojáků. Elitní výsadkáři odmítli letět na Ukrajinu, „zbabělcům“ hrozí trest

Vojenské cvičení

Válka na Ukrajině (8.4.2022 12:00)

Šedesát ruských výsadkářů se vzbouřilo a odmítlo bojovat na Ukrajině, některým z nich teď hrozí vězení. Jedná se již o několikátý případ ruských vojáků, kteří odmítají uposlechnout rozkaz Vladimira Putina k invazi na Ukrajinu.

Parašutisté z ruského města Pskov byli vysláni do Běloruska jako součást invazních sil. Právě odtud měli zaútočit na území Ukrajiny, to se ale nestalo. Šedesát členů elitní jednotky rozkaz odmítlo, načež byli posláni zpět na základnu. Někteří byli propuštěni a označeni za zbabělce, ostatní čekají na soud a za vzpouru jim hrozí trest odnětí svobody, uvádí britský web Daily Mail.

Ministr obrany Sergej Šojgu údajně vyslal do Pskova jednoho ze svých náměstků, aby se neuposlechnutím rozkazu zabýval. Ukrajina tvrdila, že šlo o elitní výsadkáře, ale to zatím nebylo potvrzeno, přestože Pskov je klíčovým velitelstvím nejelitnějších ruských výsadkových sil.

Již dříve jiný zajatý ruský voják z Pskova, 23letý Vladimir Safronov, řekl ukrajinským vyšetřovatelům o problémech s příděly potravin a o tom, jak jeho důstojníci drancují civilní obyvatelstvo. „S potravinami je to špatné, neustále s nimi šetříme... Jíme převážně to, co najdeme v domech ukrajinských civilistů,“ řekl.

Situací, kdy ruští vojáci bojkotovali vpád na území Ukrajiny, bylo už několik. V jednom z případů vzpoury se údajně vojáci z mezinárodně neuznávané Jižní Osetie vrátili do svých domovů pěšky.

Tagy: