Další úspěch hackerů: Ruské státní televize vysílaly, co se právě děje na Ukrajině

Hacker (ilustrační obrázek)

Štáb CNN Prima NEWS v nesnázích

Webové stránky ruské vlády včetně oficiálního webu Kremlu a stránek regulátorů médií jsou mimo provoz. Ukrajinská telekomunikační agentura uvedla, že ruské televizní kanály byly napadeny za účelem vysílání ukrajinských písní. Podle webu Daily Mail začal Kyjev masivní kybernetickou válku. Připojili se opět i hackeři skupiny Anonymous, kteří nechali podle svých slov na státních televizních kanálech vysílat skutečné záběry z válečné Ukrajiny. Je otázkou, zda šlo o standardní nebo webové vysílání. Z provozu vyřadili také ruské propagandistické weby.

Ukrajina před začátkem ruské invaze čelila častým kybernetickým útokům na webové stránky svých úřadů, bank či jiných institucí. Kyjev i západní činitelé opakovaně varovali, že takové napadení může chystat Moskva jako přípravu na invazi. Ta ve čtvrtek ráno skutečně začala.

Nyní Ukrajina vrací úder. Ve čtvrtek – krátce po vypuknutí války – začala ve velkém rekrutovat hackery. Ukrajinská administrativa také požádala počítačové experty ze Západu, aby se jakkoliv snažili narušit kybernetický prostor Ruska. Už v noci ze čtvrtka na pátek se stal terčem kybernetického útoku web ruské státní televize RT (dříve Russia Today). Na chvíli kompletně vypadl z provozu.

K útoku se přihlásila známá hackerská skupina Anonymous. Ta ve svém prohlášení také ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi vyhlásila válku. „Anonymous proti Vladimiru Putinovi? To je válka, kterou Putin nemůže vyhrát,“ vzkázala mu v příspěvku na Twitteru. Je tak pravděpodobné, že se tato skupina v budoucnu pokusí o další kybernetické útoky.

Znovu se skupina přihlásila o slovo v sobotu večer, kdy se pochlubila tím, že shodila ruské propagandistické weby. Na kanály ruských státních televizí pak začala vysílat „pravdu o Ukrajině“.

Tagy: