Racionální aktér, který se v invazi totálně přepočítal, opřel se Biden do Putina

Joe Biden – staršího prezidenta USA dosud neměly.

Válka na Ukrajině 13. 10. 2022

Ukrajinci se pochlubili dalšími úspěšnými útoky na jihu země poté, co Rusko v pondělí ostřelovalo cíle napříč Ukrajinou. Útoky si podle Kyjeva vyžádaly životy 19 lidí, přes stovku zranily. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval k tomu, aby jeho země udělala z bitevního pole ještě „bolestivější“ místo pro okupanty. Rusko pokračuje v masivním ostřelování i během úterý. Americký prezident Joe Biden pak ruského prezidenta Vladimira Putina označil za „racionálního aktéra, která se ve své invazi na Ukrajinu totálně přepočítal“.

Aktuální on-line článek naleznete pod tímto odkazem.

Ukrajinská armáda při obraně jižních hranic zneškodnila dalších 174 členů ruských jednotek. K tomu zničila další kusy ruského dělostřelectva, obrněná vozidla, muniční sklady. Ukrajinské letectvo také zasáhlo část nepřátelské protivzdušné obrany. Informoval o tom web Ukrajinska pravda s odvoláním na ukrajinské jižní operační velení.

Země se vzpamatovává z pondělního masivního ruského bombardování. Rusko vypálilo na ukrajinská města nejméně 83 střel, z nichž 43 se podařilo sestřelit. Následky byly přesto drtivé. Podle posledních informací si údery vyžádaly celkem 19 obětí, přes sto lidí bylo zraněno. „Ukrajinu nelze zastrašit, pouze ji ještě více sjednotit. Udělejme bitevní pole ještě bolestivější pro nepřítele,“ řekl v reakci na útoky prezident Zelenskyj.

Bombardování odsoudily západní země. K útokům na civilní obyvatelstvo už se vyjádřil i Kreml. Podle mluvčího Dmitrije Peskova jsou pondělní údery „součástí speciální vojenské operace“. Vladimir Putin potvrdil, že byly odvetou za „teroristické útoky“ proti Rusku včetně sobotního poškození strategického Kerčského mostu.

Ruské ostřelování ukrajinských měst pokračovalo i v pondělí v noci a také v úterý. Rakety mířily například na Oděsu či Záporoží, kde zabily minimálně jednoho člověka. Cílem palby raketometů a těžkých děl se stala také Dněpropetrovská a Vinnycká oblast. Tam se stala terčem tepelná elektrárna.

Ruský prezident Vladimir Putin, je racionální aktér, který se však ve své invazi na Ukrajinu výrazně přepočítal, řekl americký prezident Joe Biden v rozhovoru pro stanicí CNN. Šéf Bílého domu zároveň označil cíle svého ruského protějšku na Ukrajině, které šéf Kremlu vyložil v projevu na začátku invaze, jako iracionální.

Tagy: