Debaty k důchodům už byly jako kafemlýnek, řekl Benda. Nebudeme tiše šoupat nohama, zní z ANO

Marek Benda (ODS) a Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) v pořadu v pořadu 360°

360° (151)

Čtvrteční jednání o důchodech bylo nutné ukončit kvůli důstojnosti Sněmovny, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Diskuze prý už nepřinášela nic nového. Proti tomu se ohradila místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), podle níž Benda není někdo, kdo může určovat, kdy je diskuze přínosná a kdy nikoliv.

„Opozice jasně dávala najevo, že diskuzi nechce ukončit, ale už nepřinášela nic nového. Faktické poznámky se neustále opakovaly jako kafemlýnek,“ poznamenal Benda. Ocenil však, že jednání o důchodech proběhlo bez větších obstrukcí.

ČTĚTE TAKÉ: Politicky motivovaný atentát v Česku? Dojde k němu, mezi občany je celá řada bláznů, říká Zeman

Jermanové se ale Bendův přístup nelíbil. „Vadí mi postoj mravokárce, který určuje, kdy je diskuze přínosná, kdy zaznívají nové argumenty a zda můžeme dávat procedurální návrhy,“ poznamenala s tím, že ukončení debaty podle ní nebylo správné.

„My jsme avizovali, že se budeme vyjadřovat k tématu, a to jsme i dělali. Myslím, že by se vůbec nic nestalo, kdyby diskuze proběhla až do konce, protože důchodová reforma poměrně drasticky zasáhne do života lidí a ta diskuze je potřeba,“ zdůraznila.

S tím souhlasil i člen sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD), který si prý nepamatuje, kdy bylo právo poslanců se vyjádřit takto zásadně omezeno. „Já jsem byl ještě na seznamu, nicméně ke slovu jsem se nedostal,“ podotkl.

Upovídaná opozice

Benda si postěžoval, že se v české Sněmovně příliš řeční. „Je to tím, že naše opozice je trošku upovídaná a ze všeho chce dělat bramboračku,“ uvedl a vytkl hnutí ANO nedostatečnou snahu podílet se na důchodové reformě. „Na rozdíl od hnutí SPD, které se opravdu snažilo nějakým způsobem do těch jednání vstoupit,“ doplnil.

Jermanová na to reagovala, že zástupcům ANO nebyly opakovaně dodány podklady, a neměli tak možnost se k důchodové reformě vyjádřit. „A upovídaná opozice? To jste si opravdu mysleli, že budeme sedět v koutě a šoupat nohama? To snad nemyslíte vážně,“ ohradila se.

Sněmovna ve čtvrtek podpořila vládní návrh širších změn v důchodech. Předpokládá například zvyšování důchodového věku nad nynější hranici 65 let. Debata o sporné penzijní reformě poslancům zabrala 32 hodin čistého času a vyplnila tři jednací dny. Převažovala v ní opoziční kritika. Předloha nyní zamíří k posouzení do sociálního výboru.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: EU by měla skončit dříve než zákaz spalovacích motorů, říká Majerová. Pustila se i do Vondry

Tagy:
jednání ODS Marek Benda hnutí ANO SPD důchodová reforma vláda Radek Koten 360° věk odchodu do důchodu Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod Jaroslava Jermanová politika