Děláte rukojmí z dětí a pacientů, vzkázala Zlámalová odborům. Středula odmítl „ksichtovné“

Lenka Zlámalová a Josef Středula

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 26.11.2023

Nemám pochopení pro to, aby si odboráři ve školství a zdravotnictví dělali rukojmí z dětí a pacientů. Prohlásila to komentátorka Lenka Zlámalová v pořadu Partie PLUS na CNN Prima NEWS. „Rukojmí z nich dělá vláda,“ namítl odborový předák Josef Středula. Odbory podle něj nehodlají podporovat styl „ksichtovného“.

Podle Zlámalové je Česko v situaci, kdy životní úroveň více klesla lidem v soukromém sektoru než ve státním. Dodala, že průměrný plat ve státní správě je vyšší, než je tomu u soukromých firem. Vzhledem k situaci proto prý nemá pochopení pro to, že si odboráři dělají z dětí a pacientů rukojmí. „Myslím si, že jim to moc nepomůže,“ řekla.

ČTĚTE TAKÉ: Pondělní stávka ve školách jako problém pro rodiče: Na co mají nárok a o co mohou požádat?

„Rukojmí dělá z lidí hlavně vláda, která neřeší problémy,“ oponoval Středula. „Kuchařka, která má po 45 letech praxe plat 23 500 korun hrubého, to si snad dělají legraci. To si myslí, že se z toho dá žít?“ ptal se šéf Českomoravské konfederace odborových svazů. „Zažil jsem, že pana ministra financí konfrontovali lidé z finančních úřadů a říkali mu, kolik je nástupní plat. Nechápavě kroutil hlavou, ani nevěděl, jaké jsou platy jeho zaměstnanců, kteří vybírají daně,“ dodal.

„Odbory požadují, aby došlo k jednoznačnému nárůstu tarifů,“ uvedl Středula. Zaměstnanci by prý měli mít garantováno, kolik peněz dostanou. „Zdůrazňuji, že styl ‚ksichtovného‘ opravdu nepodporujeme. Řada subjektů nemá vůbec žádné odměny,“ sdělil s tím, že se tento problém netýká pouze školství, za naprosto katastrofickou označil i situaci v kultuře. Pojmem „ksichtovné“ podle něj označuje systém, ve kterém se odměny přidávají podle toho, jak se kdo líbí vedení. Dodal, že tento systém problémy nevyřeší, naopak může přispět ke zhoršení interpersonálních vztahů.

„Mně to připadá legrační,“ podotkla ke „ksichtovnému“ Zlámalová. Řešení navrhované Středulou by podle ní přispělo pouze k „odstřelení celé tržní ekonomiky“. Tarifní vyplácení platů je podle ní naopak jedním z problémů veřejné sféry. „Místo toho, aby ředitel školy zkrátka dostal peníze jako na jakékoliv soukromé škole,“ dodala.

Tagy:
stávka pacient Josef Středula odbory vláda Lenka Zlámalová