Demonstranti zapálili švédskou ambasádu v Bagdádu. Reagují na kontroverzní rozhodnutí úřadů

Stovky demonstrantů ve čtvrtek ráno místního času pronikly do areálu švédského velvyslanectví v Bagdádu a založily tam požár. Podle agentury AP se do protestu zapojili zejména příznivci šíitského duchovního Muktady Sadra, které rozzlobilo rozhodnutí švédských úřadů povolit před iráckou ambasádou ve Stockholmu další protest, jehož pořadatel ve čtvrtek plánuje pálit korán. Podle agentury AFP se požár podařilo uhasit, švédský ministr zahraničí útok na velvyslanectví odsoudil.

Na záběrech zveřejněných na sociálních sítích bylo vidět, jak desítky mužů přelézají plot kolem velvyslanectví a pokoušejí se dostat dovnitř budovy, uvedla agentura AP. Záběry ukázaly i oheň a stoupající kouř. Požár se podle agentury AFP podařilo uhasit, rozsah škod ale zatím není znám. Demonstranty rozehnala policie, a to i s použitím vodních děl.

„Nečekali jsme na ráno, vnikli jsme tam a zapálili jsme švédské velvyslanectví před rozbřeskem,“ řekl reportérovi agentury AFP jeden z demonstrantů. Ten také skandoval jméno šíitského duchovního Sadra.

ČTĚTE TAKÉ: Ministerstvo varuje Čechy před cestami do Švédska. Po pálení koránu hrozí teroristické útoky

Švédské ministerstvo zahraničí uvedlo, že o situaci ví a že zaměstnanci velvyslanectví jsou v bezpečí. Ministr zahraničí Tobias Billström v prohlášení uvedl, že útok na ambasádu je „zcela nepřijatelný“. „Je zřejmé, že irácké úřady vážně pochybily, když nedostály své povinnosti ochránit diplomatické mise a jejich pracovníky,“ sdělil.

Incident odsoudilo rovněž irácké ministerstvo zahraničí. „Irácká vláda uložila příslušným bezpečnostním složkám, aby okamžitě zahájily vyšetřování a uplatnily nezbytná bezpečnostní opatření, která pomohou objasnit okolností incidentu a identifikovat pachatele,“ uvedlo ministerstvo.

Útok na švédské velvyslanectví se odehrál týž den, kdy irácký uprchlík Salwan Momika plánuje další protestní akci před iráckým velvyslanectvím ve Stockholmu. Chce během ní opět spálit výtisk koránu a iráckou vlajku. Demonstraci švédské úřady povolily.

Momika již na konci června spálil několik stránek koránu před největší mešitou ve Stockholmu. To vyvolalo v Iráku i dalších převážně muslimských zemích protesty. Ve středu irácké ministerstvo zahraničí Švédsko vyzvalo, aby pálení koránu zabránilo.

Tagy: