Desítky lidských těl, křik a zničené domy. Štáb ukázal spoušť po výbuchu zakázané bomby

Darja Stomatová na místě dopadu vakuové bomby v ukrajinské Ochtyrce.

Štáb CNN Prima NEWS v ukrajinském městě Ochtyrka

Rusové v únoru údajně shodili na ukrajinské město Ochtyrka zakázanou termobarickou bombu, někdy označovanou rovněž jako vakuovou. Ta má velmi drtivé účinky, silou pak připomíná slabší typy jaderných zbraní. Přímo na místě dopadu natáčela reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová. Místní vojáci ukrajinské armády jí řekli, že po výbuchu z lokálních kasáren vytáhli až 70 mrtvých těl.

Následky dopadu termobarické bomby jsou ve městě Ochtyrka, která se nachází v Sumské oblasti na severu Ukrajiny poblíž hranic s Ruskem, opravdu značné. Na záběrech, které pořídil štáb CNN Prima NEWS, je vidět naprosto zdevastovaná oblast a zcela zničené domy.

Bomba zasáhla i vojenskou oblast ve městě. Jeden z vojáků pro CNN Prima NEWS řekl, že při dopadu stál u centrálního vchodu základny, když najednou slyšel ránu a poté i křik lidí. „Po náletu a dopadu vakuové bomby vytáhli z kasáren 70 lidských těl,“ přeříkává Stomatová vojákovo svědectví.

Aktivace vakuové bomby má dvě fáze. „Nejprve v určité nastavené výšce vypustí aerosol. Ten se zapálí a de facto vcucne či roztrhá všechno kolem sebe,“ vysvětluje přímo na místě dopadu Stomatová. Oproti tomu běžná bomba vše v okolí semele vytvořenou tlakovou vlnou.

Samotné město Ochtyrka se od začátku války drží a je stále pod kontrolou ukrajinské armády. I díky tomu tak přes ní ruské síly nemůžou postupovat na východ do druhého největšího města Ukrajiny Charkova, nebo dále do vnitrozemí.

Stomatová ve vysílání CNN Prima NEWS doplnila, že společně s kameramanem Jánem Schürgerem v uplynulých dnech procestovala část Sumské oblasti, ze které se ruská vojska po neúspěšné ofenzivě stáhla. „Zároveň je ale pohraniční oblast v tuto chvíli nejednoznačná,“ dodává reportérka s tím, že místo stále není bezpečné, protože je považováno za „oblast nikoho“.

Lidé v Sumské oblasti se začínají aspoň trochu vzpamatovávat z následků ruského útoku. „Vidíme, jak lidé opravují a život se dává dohromady. Samozřejmě je tu ale cítit stres z toho, co se stalo. Čím dále jedete do měst, kde se odehrály boje, tím více vidíte zničené vojenské techniky a poničené domy,“ říká přímo z místa Stomatová.

Tagy: