Děsivé scény z ulic Británie: Lidé podpalovali auta, útočili na mešity i ubytovny

Protesty ve Velké Británii

Velkou Británií otřásají nepokoje

Britskými městy se o víkendu valila vlna násilí. Například v Sunderlandu zapálili výtržníci policejní stanici, auto a útočili i na tamní mešitu. U Birminghamu pak podle AFP skupina lidí zaútočila na hotel s migranty. Zatčeny byly desítky lidí, informovala agentura Reuters. Násilné protesty vypukly poté, co sedmnáctiletý mladík pobodal v Southportu několik dětí. Z nich tři holčičky už zemřely a další děti jsou v kritickém stavu. Soudce kvůli řadě nepodložených tvrzení zveřejnil útočníkovo jméno.

Skupina policistů se snaží udržet stovky demonstrantů daleko od mešity. Mladíci hází kameny a křičí, že ulice jsou jejich, jiní skandují protislámské nadávky. V pozadí hoří převrácené auto. To je jen jedna ze scén víkendových protestů v ulicích Sunderlandu.

ČTĚTE TAKÉ: Sousedé jsou v šoku, děti v Southportu zabil „tichý sborista“. Co zaznělo u soudu?

Demonstrace v Hullu, Liverpoolu, Bristolu, Manchesteru, Blackpoolu či Belfastu provázelo házení lahví, rabování obchodů a útoky na policisty. Ne všechny demonstrace se ale zvrhly v násilí, upozorňuje BBC.

V neděli se stovky protiimigračních demonstrantů shromáždily také u hotelu poblíž Rotherhamu v severní Anglii, který podle britského ministra vnitra ubytovával žadatele o azyl. Demonstranti, mnozí v maskách nebo kuklách, házeli na policii cihly a rozbili několik oken hotelu.

Místní policie sdělila, že při střetech s davem, ve kterém bylo kolem 700 lidí, bylo v Rotherhamu zraněno 10 policistů. Protestující na ně házeli dřevěná prkna a stříkali na ně z hasících přístrojů, píše Reuters.

Dramatický zásah se v neděli odehrál také ve městě Tamworth u Birminghamu. Skupina lidí tu zaútočila na hotel, ve kterém jsou podle britského tisku ubytováni migranti. Policie podle svého prohlášení, které citují média, zasahovala proti početné skupině lidí u hotelu Holiday Inn. Demonstranti na hotel „házeli předměty, rozbíjeli okna, zapalovali ohně a útočili na policii“, informovala policie, která vyzvala místní obyvatele, aby se místu vyhýbali.

Policie uvedla, že od sobotního večera zadržela v souvislosti s nepokoji přes 150 lidí. Násilnosti v neděli odsoudil i premiér Keir Starmer, který protesty označil za „organizované násilnictví, které nemá v našich ulicích ani na internetu místo“.

Ministerstvo vnitra ujistilo, že mešity budou mít v rámci nových opatření zvýšenou ostrahu. Kvůli násilnostem pak zasedne vládní komise pro mimořádné události Cobra, informoval web BBC.

Protesty spustil útok na taneční školu

Sedmnáctiletý Axel Rudakubana je ve vězení pro mladistvé. Je podezřelý z toho, že 29. července deset minut před polednem zaútočil v Southportu na děti na hodině tance a jógy. Šestiletá Bebe Kingová, sedmiletá Elsie Dot Stancombová a devítiletá Alice Dasilva Aguiarová jeho útok nepřežily, napsala americká CNN.

„Myslím, že se to dotýká celé země. Je strašné uvažovat o tom, co se stalo, slyšet na vlastní uši, jaké zážitky mají první zasahující a s čím se museli vypořádat. Pro každého je to opravdu těžké přijmout,“ poznamenal premiér Keir Starmer.

Rudakubana, který se narodil ve velšském Cardiffu, čelí obvinění z tří vražd a deseti pokusů o vraždu. Proč to udělal, zatím není jasné. Nicméně soudce se včera rozhodl zcela netypicky povolit médiím, aby zveřejnili jeho jméno. A to i přesto, že je mladistvý a osmnáct let mu bude až příští středu. Rozhodl se tak kvůli konspiračním teoriím, které převážně tvrdily, že vrahem je muslimský přistěhovalec, a které pak vyvolaly sérii násilných protimuslimských demonstrací, napsalo zpravodajství FOX 59.

„Obvinění jsou šokující a těžko mohou být závažnější. Existuje skutečný a řádný veřejný zájem na totožnosti obžalovaného. Umožnit tisku uvést jeho jméno by pomohlo rozptýlit dezinformace, které se šíří zejména na internetu,“ citoval soudce deník Cambridge Today Andrew Manary.

A právě fámy o muslimském přistěhovalci vehnaly některé lidi do ulic. Jejich nálady pak zneužívají krajně pravicoví aktivisté.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Útok na děti v britském Southportu si vyžádal třetí oběť. Sedm zraněných je v kritickém stavu

Tagy: