Díky Kremlu má miliardy, teď vlivný oligarcha kritizuje Putina: Rusko válku vyhrát nemůže

Ukrajinský oligarcha Dmytro Firtaš u soudu ve Vídni v roce 2015

Putin se na mši choval podivně

Za vydatné pomoci Kremlu získal pohádkové bohatství, teď ale miliardář Dmytro Firtaš ruského prezidenta veřejně kritizuje. Oligarcha, který je kvůli obvinění z korupce v rakouském domácím vězení, v exkluzivním rozhovoru pro stanici NBC News mimo jiné uvedl, že Vladimir Putin nemůže válku na Ukrajině vyhrát.

„Nikdy z toho nevyjde jako vítěz. Ať se stane, co se stane, Rusko prohraje,“ řekl ukrajinský oligarcha, který své jmění nabyl díky tomu, že do své vlasti prodával ruský zemní plyn. Tehdy měl blízko i k Putinovi. Kdyby mohl, tak by mu nyní řekl, aby válku na Ukrajině okamžitě ukončil. „Čím déle bude trvat, tím hůře bude nejen pro Ukrajince, ale i Rusy,“ dodal.

Firtaš dále řekl, že nikdy nebyl pro ruský. Jeho jednání a přátelské vztahy s Kremlem byly dle jeho slov motivovány jen finančním ziskem. Na otázku, zda se neobává o svůj život, když takto kritizuje Putinovo počínání, pak odpověděl: „Těžko říct. Ale moje chápání té situace je jednoduché. Opravdu nemám na výběr.“

Někteří odborníci si ale myslí, že Firtaš takto mluví jen proto, aby se vyhnul vydání do USA, kde ho úřady viní z korupce. „Moc dobře ví, že vliv jeho kremelských opatrovníků, kteří bránili jeho vydání do USA, byl výrazně omezen, a tak se snaží najít nové ochránce. Ale pochybuji, že by ho někdo na Ukrajině byl ochoten zachránit,“ uvedl pro NBC News bývalý americký představitel, který je s případem ukrajinského oligarchy dobře obeznámen.

Podobný názor má také někdejší americký velvyslanec na Ukrajině John Herbst. „Je jasné, že nehraje jen o podporu prezidenta Zelenského, ale také o tu americkou. Je ale velmi nepravděpodobné, že by se mu to podařilo,“ řekl diplomat, podle kterého je Firtaš „pragmatický a egoistický muž“.

Rekordní kauce

A pravdou je, že v USA by Firtaše pravděpodobně nic pěkného nečekalo. V roce 2014 totiž na něj soud ve Virginii vydal zatykač kvůli podezření z korupce. Rakouské úřady ho sice v březnu téhož roku zadržely, ale oligarcha byl brzy díky rekordní kauci ve výši 125 milionů eur (přes tři miliardy korun). Od té doby má nařízené domácí vězení.

Oligarcha byl mezitím v USA obviněn z dalších zločinů včetně uplácení, vydírání a praní špinavých peněz. Těch se měl Ukrajinec dopustit v souvislosti s nabídnutím úplatku indickým vládním úředníkům, aby spolu s dalšími partnery získal povolení na těžbu titanu. Nerost pak měl putovat americkému výrobci letadel Boeing. Ačkoliv vydání Firtaše do USA v roce 2019 posvětil rakouský nejvyšší soud, díky obstrukcím oligarchových právníků k němu zatím nedošlo. Sám oligarcha jakoukoliv vinu odmítá.

Tagy: