Jedinou raketou jsme zabili 12 ruských velitelů, tvrdí Ukrajinci. Putin z tristní obrany zuří

Ukrajinci prý jedinou raketou vypálenou ze systému HIMARS zlikvidovali 12 ruských velitelů

Jediný raketový útok Ukrajinců si pravděpodobně vyžádal život až dvanácti ruských důstojníků. Cílem ukrajinských ozbrojených sil bylo velitelské stanoviště okupantů na letišti v Čornobajevce nedaleko Chersonu. Údajně měl zahynout i nejméně jeden generál. Úspěch Ukrajinci zřejmě slaví díky americkým raketám HIMARS. Naopak Vladimir Putin zuří, a to kvůli neúčinnosti ruského protivzdušného systému S-400, který naprosto selhal.

Při útoku byl pravděpodobně zasažen i muniční sklad. Při explozi, kterou by měly mít na svědomí americké rakety HIMARS, mělo zahynout až dvanáct ruských důstojníků, mezi nimiž byl nejméně jeden generál. Podle ruských médií na síti Telegram Putin zuří, napsal web Daily Mail.

Ruský obranný systém S-400 naprosto selhal. Letiště Čornobajevka, kde k útoku došlo, je strategicky důležitým bodem na jihu Ukrajiny, které Rusové obsadili na začátku války. Navíc se nejednalo o první útok Ukrajinců na toto místo. Již v minulosti bylo bombardováno a muži Vladimira Putina sčítali ztráty ve svých řadách i v desítkách zničených vrtulníků.

S tím, jak se fronta posouvala na západ, se letiště dostalo z dostřelu Ukrajinců. Díky americkým raketovým systémům se však zdá, že se ukrajinští obránci mohou opět zaměřit na ostřelování letiště. To se nachází v blízkosti Chersonu, kde Ukrajinci nyní připravují silnou ofenzivu.

Cíl je jasný: znovu dobýt území, kterého se Rusko zmocnilo na začátku konfliktu. Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov prozradil, že prezident Volodymyr Zelenskyj dal svým generálům příkaz, aby vypracovali plány útoku a přišli se seznamem vybavení, které k tomu potřebují.

Putin hledá obětní beránky

Úkolem Reznikova následně bude, aby se obrátil na západní spojence a přesvědčil je, aby zbraně Ukrajině předali – jako tomu bylo v případě HIMARS. Kdo naopak není ze situace nadšený, je Putin. Podle ruských zdrojů hledá šéf Kremlu obětní beránky, na nichž by si vztek ze selhání obranných systémů vybil.

Kvůli tristní situaci by mohl o své místo v čele výrobce zbraní Almaz-Antey přijít bývalý premiér Michail Fradkov. Údajně může čelit i trestnímu stíhání, uvedl telegramový kanál Sanctions RF. Stejně tak by mohl skončit generální ředitel státní zbrojovky Jan Novikov. Ruské ministerstvo obrany má tak nyní napilno a řeší, že obranný systém S-400 nedokáže ruské vojáky ochránit. Údajně byly navíc rozkradeny finance určené na jeho vývoj.

Tagy:
válka Vladimir Putin letiště Ukrajina Daily Mail USA Rusko Telegram Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Cherson Olexij Jurijovyč Reznikov Michail Fradkov