Pavlův „řád a klid“ se po roce bortí, tvrdí Diviš. Je dobrý úředník, ne aktivista, říká Hilšer

Podnikatel Karel Diviš (Svobodní) a senátor Marek Hilšer (STAN)

Diviš a Hilšer o roku prezidenta Pavla v úřadě

Prezident Petr Pavel by rád zosobnil heslo „řád a klid“, jeho motto se ale začíná postupně hroutit. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl bývalý kandidát na prezidenta Karel Diviš (Svobodní). Hlavu státu kritizoval mimo jiné za prodlevy při jmenování ústavních soudců. Naopak podle senátora Marka Hilšera (STAN), který také neúspěšně usiloval o prezidentské křeslo, Pavel naplňuje svá předsevzetí a v úřadu se chová spíše jako dobrý úředník než jako prezident aktivista.

Diviš a Hilšer se shodli na tom, že prezident je na svém postu reprezentativní a nepůsobí arogantně. „I když z něj opravdu vyzařuje jeho heslo ‚řád a klid‘, začíná se ono motto postupně bortit,“ uvedl však Diviš a zmínil kontroverze, jež doprovázely jmenování ústavních soudců, zvláště Roberta Fremra.

K TÉMATU: Ostrá hádka novinářek. Na Hradě nemá Kolář co dělat, tvrdí Zlámalová. Witowská neudržela nervy

„V Senátu se objevili různí kandidáti: někteří prošli, jiní ne. Pavel je měl ve své pozici lépe prověřit a přijít s jasným stanoviskem. Je pro něj určitou ostudou, že některá jména byla smetena ze stolu,“ řekl v pořadu Zprávy Plus.

V návaznosti na to zmínil i nové složení Ústavního soudu a odmítnutí stížnosti poslanců ANO ohledně valorizace důchodů z minulého týdne. „Jako ekonom proti rozhodnutí nic nemám, ale jakožto občana mě překvapilo odůvodnění. Ač byla instance za bývalého předsedy Pavla Rychetského jakákoliv, vysvětlení měla vždy právní logiku,“ kritizoval Diviš představitele justice, který Pavlův postoj označil za velkou chybu.

Proti tvrzení Diviše se ohradil Hilšer. „Každý z patnáctičlenného sboru prošel pod značným drobnohledem, jsou to opravdoví odborníci. Je nutné říct, že prezident v této oblasti nemá vliv, nevinil bych ho. Jeho postoj po uzákonění návrhu nebyl ‚ani ryba, ani rak‘, jelikož ho sice podepsal, ale současně souhlasil s cestou Ústavního soudu,“ připustil senátor.

Prezident v jeho očích přesto naplňuje vše, co si předsevzal před uvedením do úřadu. „Chová se jako slušný prezident a je spíše dobrým úředníkem než aktivistou,“ konstatoval Hilšer v pořadu Zprávy Plus. Připomněl i jeho roli nositele zásadních témat. „Viděli jsme, jak reagovala politická scéna, když nadhodil otázku eura. Jednalo se o první signál z jeho strany, který měl vážný společenský kontext a rozproudil debatu. Zatím takové možnosti moc nevyužívá,“ shrnul senátor.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Z Pavlova slibu nezbylo po roce nic, říká Kulidakis. Ale nedělá ostudu, opáčil Schmarcz

Tagy:
prezident pořady CNN Prima NEWS Petr Pavel justice rozhodnutí Pavel Rychetský kandidát na prezidenta ústavní soud ústavní soudce Zprávy plus Karel Diviš Ústavní soud České republiky