Šéf americké diplomacie Blinken se setkal s Černochovou. Ocenil českou muniční iniciativu

Antony Blinken s Janou Černochovou ve Kbelích

Ministr zahraničí USA Antony Blinken se setkal s ministryní obrany Janou Černochovou na letišti ve Kbelích

Ve čtvrtek dopoledne se na letišti v pražských Kbelích setkal ministr zahraničí USA Antony Blinken s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS). Šéf americké diplomacie během setkání ocenil českou muniční iniciativu na podporu Ukrajiny. Blinken se v Praze zúčastní dvoudenního neformálního zasedání ministrů zahraničí členských států NATO. Hlavním tématem jejich jednání bude válka na Ukrajině a příprava na červencový summit aliance ve Washingtonu.

Blinken zároveň ocenil roli České republiky při výcviku ukrajinských vojáků a další pomoc Ruskem napadené Ukrajině. „Pro českou pomoc Ukrajině je nezbytná podpora ze strany Spojených států a úzká česko–americká spolupráce,“ připomněla v projevu česká ministryně obrany Černochová. „Nyní pracujeme na dodání statisíců kusů kriticky důležité dělostřelecké munice,“ nastínila další kroky v české pomoci Ukrajině.

ČTĚTE TAKÉ: Nebude to nic hezkého. Experti pro ukrajinský list popsali, jak by válku změnil Trumpův návrat

Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý uvedl, že do české muniční iniciativy už přispělo 15 zemí EU a NATO přes 1,6 miliardy eur (39,5 miliardy korun). První desítky tisíc kusů munice ráže 155 mm dorazí podle něj na Ukrajinu v červnu, první zásilku může země čekat již v příštích dnech.

Pro pomoc Ukrajině je podle ministryně nezbytná podpora ze strany USA a úzká česko-americká spolupráce. Připomněla loňský podpis Dohody o spolupráci v oblasti obrany i nákup 24 amerických letounů F-35. „USA nám rovněž poskytly významné kompenzace za naše vojenské dodávky na Ukrajinu. Jedná se o osm vrtulníků H-1 a o finanční podporu ve výši více než 300 milionů dolarů (6,8 miliardy korun),“ uvedla Černochová. Znamená to podle ní, že díky americké podpoře může Česko modernizovat armádu.

Blinken ve svém prohlášení připomněl letošní 25. výročí vstupu ČR do NATO i 75. výročí od založení aliance. Ocenil české výdaje na obranu i vůdčí roli v mnoha ohledech včetně muniční iniciativy. „Vidíme mimořádnou práci, kterou ČR odvádí na podporu Ukrajiny,“ uvedl. Stejně jako Černochová zmínil český nákup F-35 a podpis dohody o obranné spolupráci.

Černochová s Blinkenem si po projevech na letišti ve Kbelích prohlédli vystavenou vojenskou techniku.

Blinken s Lipavským se spojili v boji proti dezinformacím

Poté se Blinken setkal s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti). Podepsali memorandum o spolupráci s Global Engagement Center (Stadep) v boji proti dezinformacím. Podle Lipavského to dokazuje, že země vnímají vměšování do vnitřních záležitostí jako hrozbu. Blinken uvedl, že jde o 17. podobné memorandum, které USA se spřátelenými zeměmi podepsaly.

Podle Blinkena je podobné partnerství důležité k rozvoji kapacit, technických prostředků, lidských zdrojů, organizační struktury či institucí. Dezinformace označil za „jed vstřikovaný do našich demokracií našimi nepřáteli.“

„Chceme posílit demokratické instituce. Jedná se o střet mezi demokraciemi a autokraciemi i v této oblasti. USA i ČR mají zkušenosti se zahraničním vměšováním, Kreml útočí tímto způsobem na demokracie po celém světě, i formou dezinformací a propagandy. Tuto hrozbu nesmíme podceňovat,“ podotkl český ministr.

Lipavský uvedl, že je nutné udělat vše pro podporu Ukrajiny, která rychle potřebuje zbraně. „Evropa musí podporovat Ukrajinu, jak je to v jejích silách,“ řekl. Potřebujeme strategii na zadržení Ruska, strategii, abychom zastavili ruské imperialistické ambice na hranicích,“ dodal. S Blinkenem hovořil i o spolupráci v energetice či bezpečnostní situaci na Blízkém východě.

Českou pomoc Ukrajině ocenil i Blinken. „Vidíme, co Česká republika dělá, jak podporuje Ukrajinu v boji proti ruské agresi, jak vycvičila tisíce vojáků a jak zaslala stovky milionů na podporu Ukrajiny,“ uvedl. „Jedná se o důležité vybavení, které ukrajinská armáda používá v boji proti ruské agresi,“ dodal šéf americké diplomacie.

Největší akce NATO v Česku od roku 2002

Neformální schůzka ministrů zahraničí Severoatlantické aliance se v Praze uskuteční ve čtvrtek a v pátek. I když se neplánují žádné formální závěry, podle ministerstva zahraničí půjde o největší alianční akci v Česku od summitu NATO v Praze v roce 2002. Ministři pražské setkání využijí také k bilaterálním setkáním.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na muniční iniciativu se vybralo 40 miliard korun, tvrdí Fiala První náboje dorazí v příštích dnech

Tagy: