Fiala: Na muniční iniciativu se vybralo 40 miliard korun. První náboje dorazí v příštích dnech

Premiér Petr Fiala (ODS)

Politické špičky v Kramářově vile

Do české muniční iniciativy už přispělo 15 zemí Evropské unie a Severoatlantické aliance přes 1,6 miliardy eur (39,5 miliardy korun), řekl před úterním jednáním o bezpečnosti s evropskými státníky v pražské Kramářově vile premiér Petr Fiala (ODS). První desítky tisíc kusů munice ráže 155 mm dorazí na Ukrajinu v červnu, doplnil premiér. Země podle něj může čekat první zásilku v příštích dnech. Lídři pětice zemí EU ve společném prohlášení následně stvrdili závazek pokračovat ve vojenské podpoře Ukrajiny.

Premiér také uvedl, že Ukrajina dostala od počátku ruské invaze od Česka a dalších spojenců 918 kusů těžké techniky, téměř 21 milionů nábojů střední a 1,7 milionu velké ráže, a navíc rakety. Ujistil, že podpora bude pokračovat.

K TÉMATU: Francouzští vojenští instruktoři mohou na Ukrajinu. Syrskyj jim povolil působit ve výcviku

Podle závěrů schůzky státníci „pozorně vyslechli výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ke zvýšení a urychlení podpory, zejména pokud jde o munici a protivzdušnou obranu, které jsou životně důležité pro ochranu obyvatel Ukrajiny, měst a kritické infrastruktury, jakož i na bojištích,“ stojí ve zprávě Strakově akademie.

„Ruská agrese na Ukrajině jasně ukazuje, že musíme podporovat rozvoj evropského obranného průmyslu a posílit naše obranné schopnosti. Je to klíčová dlouhodobá priorita evropské bezpečnosti,“ pronesl předseda vlády.

Podle polského prezidenta Andrzeje Dudy i dánské premiérky Mette Frederiksenové by situaci na frontě mohly změnit dodávky z české muniční iniciativy. Vybrané peníze by měly stačit na půl milionu kusů dělostřelecké munice do konce roku, řekla Frederiksenová. Lotyšská premiérka Evika Siliňová na iniciativu přislíbila deset milionů eur (246 milionů korun).

Fiala: Za Ukrajinou budeme, jak dlouho to bude nutné

Za další klíčový úkol označil Fiala lepší obranu Ukrajiny proti útokům ze vzduchu. „Oceňuji německou iniciativu, která má posílit ukrajinskou protivzdušnou obranu,“ uvedl. Vybrat se v ní podařilo přes miliardu eur, tedy v přepočtu 24,7 miliardy korun. „Česko již dodalo první simulátor na letoun F-16. Doufám, že brzy bude následovat dodávka samotného letounu západními spojenci,“ doplnil.

Kyjev podle dřívějších informací agentury Reuters očekává první dodávku stíhacích letounů F-16 v červnu až červenci. Letadla slíbily dodat Belgie, Dánsko, Norsko a Nizozemsko.

Česká i německá iniciativa jsou podle Fialy dokladem jednoty Západu proti ruské agresi. „Budeme stát po boku Ukrajiny tak dlouho, jak bude potřeba,“ dodal. EU, která bude jednotně stát za Ukrajinou, bude podle něj znamenat silnější a bezpečnější Evropu a výraznější hlas na světové úrovni.

Duda varoval, že Rusové mohou posilovat své vojenské kapacity. „Ruská ekonomika funguje ve válečném režimu, Ukrajina se potýká s nedostatkem munice a má omezenou schopnost dál obnovovat své kapacity. Odpovědnost posílit dodávky a obranyschopnost Ukrajiny leží na Západu,“ prohlásil. Potenciální neúspěch Ukrajiny by byl podle něj hrozbou pro euroatlantické uspořádání.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal přítomným politikům poděkoval za vedoucí roli jejich států v podpoře napadené země. Doufá v to, že Ukrajina v létě dostane první letouny F-16. Zlepšená protivzdušná obrana by podle něj měla pomoci zastavit „ruský teror“.

S návrhem na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo EU přišel Fiala na unijním summitu v únoru. Česko funguje jako zprostředkovatel a propojuje jednotlivé země s dodavateli vojenského vybavení. Podle dřívějších vyjádření se díky české iniciativě už podařilo získat 500 tisíc kusů dělostřelecké munice. Na téměř 200 tisíc kusů jsou smlouvy, dalších 300 tisíc kusů je Česko schopné velmi reálně zajistit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Putin zmínil mírová jednání, Zelenského ale neuznává. Chce informační chaos, míní Just

Tagy:
zbraň NATO bezpečnost Ukrajina jednání Petr Fiala Evropská unie Andrzej Duda Kramářova vila munice protivzdušná obrana Mette Frederiksenová Mark Rutte Denys Šmyhal ruská invaze na Ukrajinu podpora Ukrajiny Evika Siliňová James O'Brien