Do kráteru po náletu by se vešlo asi deset aut. Reportérka ukázala zdevastovaný Charkov

Darja Stomatová v Charkově, 29. března

Reportérka Darja Stomatová a kameraman Ján Schürger z centra Charkova

Válka na Ukrajině trvá už pátý týden. Ruská armáda nadále ostřeluje velká města včetně Charkova. Do druhého největšího ukrajinského města se vrátil štáb CNN Prima NEWS. Reportérka Darja Stomatová popsala současnou situaci v centru města, které před časem čelilo destruktivnímu leteckému náletu.

„Jsme přímo v centru Charkova. I když slyšíme výbuchy, tak se tu cítíme ještě relativně bezpečně. Máme pocit, že ruští vojáci jsou na ústupu a že se snaží přesunout na východní frontu. Můžeme vám ale ukázat následky leteckého útoku, ke kterému došlo zhruba před dvěma týdny,“ uvedla reportérka CNN Prima NEWS.

Ze záběrů je patrné, že Rusové leteckým náletem ulici v centru Charkova zcela zdemolovali. „Už dříve jsme viděli následky pozemního útoku. Toto je ale něco úplně jiného. Kráter po útoku je tak obrovský, že by se do něj možná vešlo deset osobních aut. Letecký útok de facto srovnal se zemí celý blok domů,“ popsala zkázu Stomatová s tím, že na místě v současnosti probíhají úklidové práce.

Pracovníci museli čekat několik dní, než bylo možné sutiny začít odklízet. Do té doby představovaly riziko případné nevybuchlé nálože. „Práce komunálních služeb je nyní v Charkově vnímána jako akt hrdinství. Ukrajinci trosky chtějí odklidit, aby silnice byly průjezdné a dalo se tu nějak fungovat,“ vysvětlila.

Podle štábu CNN Prima NEWS Charkov nyní připomíná pevnost. Bezpečnostní situace ve městě se za poslední dny výrazně zlepšila. To může souviset s nedávným prohlášením ruského ministerstva obrany. Podle něj „byla první fáze vojenské operace na Ukrajině z větší části dokončena“. Rusko se nyní má zaměřit především na úplné „osvobození“ východoukrajinského Donbasu.

Tagy:
válka Ukrajina bombardování CNN Prima NEWS Darja Stomatová Rusko kráter Charkov Ozbrojené síly Ruské federace Ján Schürger ostřelování ruská invaze na Ukrajinu