Reportér Zrno o zdecimovaném Mariupolu: Město hrdinů, pro Ukrajince je to Stalingrad

Ukrajinský voják u zničeného domu v Mariupolu (12. března)

360° (328)

Obléhaný a již značně zdevastovaný Mariupol mají Ukrajinci za symbol odporu. Vnímají ho jako svůj Stalingrad, napříč zemí ho označují za město hrdinů, přiblížil vnímání místních reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Osud přístavního města s hrůzou sledují nejen Ukrajinci, ale i lidé z celého světa. Podle Zrna příběh Mariupolu značí odpor a hrdinství. „Mariupol lidé napříč zemí chápou jako symbol svého odporu, jako svůj Stalingrad. Záběry z města se objevují neustále v ukrajinské televizi, mluví se o něm. Mariupol je označován jako město hrdinů, a tak to také Ukrajinci napříč zemí chápou,“ zdůraznil reportér.

Přirovnáním ke Stalingradu Ukrajinci odkazují na jednu z nejvýznamnějších bitev druhé světové války, kdy Rusové ubránili město před Němci a způsobili nacistům velké ztráty. Jedná se o symbol krvavé bitvy a následného vyhnání nepřítele ze země.

V posledních dnech Zrno ve svých vstupech z Ukrajiny uvádí, že tamní vojáci i dobrovolníci bojují statečně, cítí však hořkost. „Není to úplně zásadní pocit, ale je tady. Vnímám ho, jak roste. Je to věčná hra o to, kdo na koho více doplácí a kdo by měl být více vděčný,“ vysvětlil.

Na Západě podle něj situaci chápou tak, že Ukrajině nabízejí bezprecedentní pomoc. „Ať už finanční, materiální nebo zpravodajskou. A mají v tom částečně pravdu,“ pokračoval. Jenže Ukrajinci smýšlí tak, že to oni bojují a krvácí. „Že jejich města jsou rozstřílena a bojují proti moskevskému barbarství. I v tom mají částečně pravdu, ale berou to více emocionálně. Míní, že by svět za to, jak se obětují, měl více pomáhat,“ uvedl Zrno.

Ukrajinci by ideálně chtěli bezletovou zónu nad Ukrajinou, za celou zemi to požaduje od začátku války prezident Zelenskyj. „Je těžké jim vysvětlit, že jde o naivní očekávání. To se zkrátka nestane, na Západě nebudou riskovat válku s Ruskem,“ dodal vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS.

Ukrajinci v posledních hodinách zaznamenali podle svých slov opět řadu úspěchů. Mezi ně má patřit i znovudobytí města Irpiň. „Každé optimistické zprávy je nutné brát s rezervou. Ale zdá se, že se to skutečně podařilo. Odpovídalo by to i postupu za poslední týden,“ myslí si Zrno.

Ukrajinci se nyní pokouší ruské jednotky zatlačit zhruba 25 kilometrů od center měst. Přesně taková je totiž většinou dráha doletu odpálených střel. „Snaží se je dostat co nejdál do chvíle, kdy se Rusové zakopou a začne opotřebovací válka,“ dodal. Osobně byl v úterý svědkem toho, jak situace vypadá na frontové linii.

„Oblasti, ze kterých ukrajinská ofenziva Rusy vytlačila, se staly terčem ostrého bombardování, především raketami Grad. Jde o velice smrtonosnou zbraň, která rozsévá smrt v širokém okruhu. Projížděli jsme vesnicí, která dostala zásah. Hořící domy nikdo nehasil, protože je to tak blízko fronty, že tu ani nejsou žádné hasičské jednotky,“ uzavřel reportér.

Tagy: