Do pohybu se nedala levná pracovní síla, ale nešťastní lidé, říká Středula o Ukrajincích

Hostem pořadu Co na to vaše peněženka byl předseda ČMKOS Josef Středula

Co na to vaše peněženka 2.3.2022

Ukrajincům, kteří do Česka uprchnou před ruskou invazí, je potřeba pomoci. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS se na tom shodli předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza a ekonomický analytik České spořitelny Michal Skořepa. Podle Středuly neproudí z Ukrajiny levná pracovní síla, jak by někteří mohli uprchlíky vnímat, ale nešťastní lidé.

Z Ukrajiny odešlo kvůli ruské invazi už více než 836 tisíc lidí, informoval ve středu Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Je téměř jisté, že velká část z nich se dostane, nebo již dostala, přes Polsko a Slovensko až do České republiky. Vláda mluví o 20 až 30 tisících.

„Musíme to zvládnout. Je to otázka humánního přístupu nebo solidarity, musíme ukázat lidskost, že jsme schopni pomoci druhým. Utrpení Ukrajinců je nevídané a měli bychom udělat vše, i když nás to bude bolet, abychom jim pomohli. Agresorům musíme dát najevo, že nedáme ty, kteří chtějí žít svobodně,“ zdůraznil Středula.

Pokud to půjde, Ukrajinci se podle něj do své země vrátí. „Nemají tendenci Ukrajinu opouštět a vždy ji budou milovat,“ dodal. Proto by mělo být naší povinností se o uprchlíky postarat. „Musíme dát najevo, že se do pohybu nedala levná pracovní síla, ale nešťastní lidé zasažení válkou,“ uvedl odborový předák.

Tomáš Prouza za zaměstnavatele doplnil, že západní země nemohou opakovaně ustupovat. „Ustupovali jsme poslední roky. Bude nás to něco stát, ale jsme pořád tak bohatí, že si to můžeme dovolit,“ obhájil případný propad ekonomiky, který podle expertů čeká téměř všechny země, například s ohledem na plyn nebo vynaloženou pomoc uprchlíkům.

Skořepa: U Kyjeva se bojuje za Prahu

„Jsou to lidé, kteří přicházejí, protože musí. Je naší povinností jim poskytnout základní pomoc. Neměli bychom ale uvažovat jen po humanitární a solidární linii,“ zmínil také Skořepa. „U Kyjeva se bojuje za Prahu. Je to naše účast ve válce. Čím více se zapojíme, tím menší je šance, že budeme válčit v ulicích Prahy,“ apeloval.

Česko daruje Ukrajině mimo jiné zdravotnický materiál ze zásob české armády za zhruba 21 milionů korun. Rozhodla o tom ve středu vláda. Ministerstvo obrany hledá i další možnosti, jak Ukrajině pomoci.

Vláda již dříve rozhodla o darování vojenského materiálu. Na Ukrajinu odjelo už 4 000 dělostřeleckých granátů za 36,6 milionu korun, tisíce pušek a pistolí s miliony nábojů za 188 milionů korun i těžká technika v hodnotě 400 milionů korun, kterou ministerstvo z bezpečnostních důvodů blíže nespecifikovalo. Celkem už Česko poslalo vojenský materiál za více než 600 milionů.

Tagy: